NaslovnaZanimljivostiStomatološko liječenje starijih osoba

Stomatološko liječenje starijih osoba

- Advertisement -

Kod zdravih starijih osoba nema posebnih ograničenja u pogledu sprovođenja liječenja. S druge strave, kod starijih osoba s hroničnim bolestima prilikom planiranja i sprovođenja liječenja treba uzeti u obzir pacijentov opšti zdravstveni status i ograničenja koja on nameće.

To se prvenstveno odnosi na opsežniju oralnu rehabilitaciju, operacijske stomatološke zahvate i primjenu lokalne anestezije. Treba imati na umu da kod starijih osoba postoji smanjena sposobnost zarastanja i obnavljanja tkiva nakon invazivnih operacijskih postupaka.

Primjenom lokalne anestezije tokom liječenja treba imati u vidu fiziološke promjene koje prate starenje, što se prije svega odnosi na očuvanost i funkcionisanje kardio-vaskularnog, disajnog i bubrežnog sistema. Lokalni anestetici utiču na automatizam rada srca, kontraktilnost i provodljivost srčanog mišića te na relaksaciju glatkih mišića krvnih žila i bronhija. Lokalni anestetici mogu izazvati usporenje srčanog ritma, pad krvnog pritiska i prekid provodljivosti srčanih mišića kao i zastoj u radu srca. Kod starijih osoba posebno pažljivo treba primjenjivati lokalne anestetike koji sadrže adrenalin.

Zbog lošijeg materijalnog statusa kod nas se osobe starije životne dobi rjeđe upuštaju u nadoknadu zuba kombinovanom implantološko-protetskom terapijom i sklonije su izradi protetskih nadoknada poput mostova, djelimičnih ili potpunih zubnih proteza.

Liječenjem i ublaživanjem tegoba vezanim uz promjene  ukusa, mirisa, osjećaja pečenja i žarenja u usnoj duplji te poteškoća vezanim uz smanjeno izlučivanje pljuvačke, najviše se bave stomatolozi specijalisti oralne medicine. Iako te tegobe najčešće imaju višestruke uzroke, pojedine simptome moguće je znatno ublažiti. Tako se izlučivanje pljuvačke može potaknuti mehaničkom i hemijskom stimulacijom pljuvačnih žlijezda ili se prirodna pljuvačka eventualno može nadoknaditi vještačkom .

Preporučuje se da starije osobe najmanje na svakih tri do šest mjeseci posjete svog doktora stomatologije, a po potrebi i češće.

Izvor: e-ordinacija.ba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -