NaslovnaObavještenjaStomatološko liječenje i astmatični napad

Stomatološko liječenje i astmatični napad

- Advertisement -

Astma sama po sebi uglavnom nema direktnog uticaja na oralno zdravlje, međutim lijekovi koji se koriste za liječenje mogu uticati na izlučivanje pljuvačke, potaknuti pojavu gljivičnih infekcija ili izazvati gastroezofagealni refluks.

To može dovesti do nastanka karijesa, upala zubnog mesa i sluznice usne šupljine te erozije cakline. Osim toga astmatični napad tokom stomatološkog liječenja zahtijeva pravovremenu i pribranu reakciju stomatološkog osoblja kako bi se spriječile neželjene posljedice za život i zdravlje pacijenta.

Kod pacijenata s astmom prilikom stomatološkog liječenja najbitnije je spriječiti astmatični napad. Prvi korak u tom smjeru je upoznavanje stomatologa sa istorijom bolesti pacijenta te sa dosadašnjim napadima koji su se pojavljivali prilikom stomatološkog liječenja.

Astmatični napad pojavljuje se iznenada i brzo se razvija, za samo nekoliko minuta. Dogodi li se napad tokom stomatološkog liječenja, stomatolog treba odmah prestati sa zahvatom i spriječiti mogućnost udisanja stranog tijela uklanjanjem svih stomatoloških instrumenata i opreme iz usne duplje. Stomatološku stolicu treba ispraviti, a pacijenta postaviti u uspravan položaj te olabaviti sve ono što bi evenutalno moglo stiskati vrat (stomatološka pregača, košulja, kravata i dr.). Pacijentu treba omogućiti da što prije upotrijebi inhalator. Kada napad prestane, pacijentu treba omogućiti da neko vrijeme pod nadzorom sjedi i miruje prije nego što napusti stomatološku ordinaciju.

Da li je astma stabilna (kontrolisana) ili nije, može se procijeniti na osnovu kliničkih i laboratorijskih nalaza. Ono što  upućuje na neodgovarajuće liječenje astme i nestabilnosti je: kratak dah, dahtanje i teško disanje, ubrzano disanje (više od 50 posto iznad normalnih vrijednosti, odnosno više od 20 do 40 udisaja u minuti), povišen broj eozinofila (iznad 50 po mm3) te broj posjeta hitnoj pomoći zbog napada astme u posljednja tri mjeseca. U takvim situacijama stomatolog bi trebalo da se posavjetuje s pacijentovim doktorom i eventualno odgodi stomatološko liječenje sve dok se ne postigne bolja kontrola bolesti.

Kako bi se smanjila pojava napada astme tokom stomatološkog liječenja, potrebno je uraditi određene pripreme. Pacijentim koji imaju noćne astmatične napade, termine treba zakazivati u kasnim prijepodnevnim satima, kada je vjerojatnoća napada najmanja. Osobe koje boluju od astme prilikom posjeta stomatologu uvijek sa sobom trebaju ponijeti inhalator.

Kod većine osoba oboljelih od astme može se primijeniti lokalna anestezija, ali treba izbjegavati lokalne anestetike koji u sebi imaju vazokonstriktor. Naime, ti anestetici sadrže sulfite – materije koje se koriste za očuvanje stabilnosti vazokonstriktora, a odgovorne su za alergijske reakcije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -