NaslovnaZanimljivostiStomatološki tretmani koji bez upotrebe bušilice mogu da zaustave propadanje zuba

Stomatološki tretmani koji bez upotrebe bušilice mogu da zaustave propadanje zuba

- Advertisement -

Istraživanje objavljeno u Community Dentistry and Oral Epidemiology pokazalo je da potreba za plombama može biti smanjena za 30 do 50 odsto kroz preventivnu oralnu njegu. To znači da je veliki broj ranije postavljenih plombi koje su urađene na samom početku stvaranja kvara zapravo bio nepotreban. Isto tako preventivni pristup može biti od velike koristi i u stomatološkm ordinacijama.

zubar1Stomatologija tradicionalno praktikuje sa uvjerenjem da kvarenje zuba brzo napreduje te da je najbolji način da se ovo zaustavi rano identifikovanje propadanja i njegovo brzo uklanjanje kako bi se sprečilo da se na zubnoj površini razvije karijes. Nakon što je kvar skinut zub se puni materijalom za plombu.

Pedesetogodišnja istraživanja su pokazala da se kvar ne razvija uvijek progresivno već mnogo sporije nego što se mislilo. Napredovanje propadanja zuba od spoljašnjeg ka unutrašnjem sloju može da traje čak od četiri do osam godina pa s toga ni plombiranje nije uvijek najbolji pristup.

Autor studije Vendel Evans i njegov tim su razvili sistem upravljanja karijesa što zapravo čini  skup protokola koji pokrivaju poseban tretman ranog propadanja zuba, procjenu rizika propadanja, i čitanje stomatoloških rendgenskih snimaka.

Ovaj tretman bez upotrebe bušilice obuhvata četiri aspekta:

1) Nanošenje fluorida na mjestima ranog propadanja

2) Obraćanje pažnje na način pranja zuba

3) Ograničavanje grickalice i pića sa dodatkom šećera

4) Praćenje svih specifičnih rizika

Autori su testirali svoj pristup na nekoliko pacijenata, a prvi rezultati su pokazali kako se rano propadanje može zaustaviti i preokrenuti što bušilicu i plombiranje, u tom slučaju, čini nepotrebnim.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -