NaslovnaObavještenjaStomatološki timovi mogli bi da igraju važnu ulogu u ranoj dijagnozi dijabetesa...

Stomatološki timovi mogli bi da igraju važnu ulogu u ranoj dijagnozi dijabetesa tipa 2 i pre dijabetesa

- Advertisement -

Stomatološki timovi mogli bi da igraju sastavnu ulogu u identifikovanju ljudi koji su pod visokim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2, kao i u ranom otkrivanju stanja kod onih koji nisu dijagnostificirani, sugeriše novo istraživanje.

Foto: news.yale.edu

Sistematski pregledi, koje su predvodili istraživači sa Univerziteta u Birmingemu, ustanovili su da je korišćenje alata za procjenu rizika, kao što su upitnici za pacijente i ispitivanja krvi u okviru stomatološke hirurgije, mogu dovesti do boljih ishoda za pacijente i poboljšanog upravljanja stanjem. Teški parodontitis ili bolest desni, značajno je povezan sa dijabetesom tipa 2, za koje se vjeruje da u svijetu pogađa oko 422 miliona odraslih (prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji).

Kako je T2DM asimptomatska u ranoj fazi, mnogi pojedinci mogu ostati nedijagnostificirani dugi niz godina. Međutim, sa uspostavljenim vezama između ugroženog glikemijskog statusa i oralnog zdravlja, stomatološki profesionalci mogli bi biti od vitalne važnosti za identifikaciju stanja.

Profesor Jan Čapl (Foto: birmingham.ac.uk

„Naš pregled je identifikovao pozitivne stavove ljekara, članova stomatološkog tima, pacijenata i javnosti prema procjeni rizika i ranom otkrivanju dijabetesa i pre-dijabetesa unutar stomatološke hirurgije. Pacijenti su, takođe, snažno podržali testove koji su dali trenutne rezultate. To ne samo da pokazuje da može biti korisno angažovanje stomatologa za identifikaciju ovih slučajeva, već pokazuje potrebu za više udruženim pristupom između ljekara i stomatoga“, rekao je vodeći istraživač, profesor Jan Čapl, šef Stomatološke škole Univerziteta u Birmingemu.

Foto: ttnews.com

Rad se nadovezuje na zajedničke međunarodne smjernice objavljene prošle godine o bolesti desni i dijabetesu, koje preporučuju bliže puteve saradnje između oralnih zdravstvenih radnika i ljekara i standarda iz 2019. godine, koji je izdao NHS England, a koji postavlja viziju za primjenu takvog zajedničkog rada.

Izvor: Medical News

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -