NaslovnaObavještenjaStomatološki pregledi male djece pali su za 50% u 2020. godini

Stomatološki pregledi male djece pali su za 50% u 2020. godini

- Advertisement -

Milioni djece mogli bi da se suoče sa godinama borbe protiv karijesa, jer brojke pokazuju da su oni koji su bili na kontrolama opali za 50% tokom prve godine pandemije.

Novi podaci NHS-a pokazuju da su najgore stope pohađanja među odojčadi u najmlađoj starosnoj kategoriji. Na primjer, manje od 470.000 odlazaka kod stomatologa je zabilježeno kod djece mlađe od pet godina u 2020. godini, obilježavajući pad od 60%.

Foto: freepik.com

U 2019, skoro 1,2 miliona je odlazilo na preglede kod stomatologa. Slično, broj mlađih od 15 godina koji su bili kod zubara smanjen je na 2,9 miliona sa 5,8 miliona. Kao rezultat toga, manje od troje od desetoro djece prošlo je stomatološke preglede.

Generacijiski rizik
Vodeći stručnjaci ukazuju na to da bi nedostatak posjeta stomatologu prvih godina mogao dovesti do generacija u opasnosti od budućeg propadanja zuba. Najnoviji podaci pokazuju da je karijes najčešći razlog da se djeca u dobi od pet do devet godina primaju u bolnicu. Podaci o prijemu dvostruko su veći od onih koji pate od akutnog tonzilitisa. Dodatno je oko 45.000 djece hospitalizovano radi vađenja zuba u 2018/19.

Strategija ishrane
To dolazi kao poziv da se oporezuje so i šećer – i da NHS propiše povrće pacijentima. Izvještaj Nacionalne strategije o hrani, objavljen prošlog mjeseca, sugeriše da bi veći porezi mogli pomoći u pružanju besplatnih školskih obroka. Ali, takođe, sugeriše da bi l,ekari opšte prakse mogli da prepišu voće i povrće u pokušaju da podstaknu zdraviju ishranu.

Foto: newcastlecitydental.com.au

Predvođen biznismenom Henrijem Dimblebijem, izvještaj je zahtijevao porez na šećer i so. To uključuje uvođenje poreza od 3 funte po kilogramu na šećer i 6 funti po kilogramuna sol koja se koristi u prerađenoj hrani ili u restoranima.

Ostali predlozi uključuju:
*Proširenje besplatnih školskih obroka i produženje programa prazničnih aktivnosti i hrane za naredne tri godine
*Proširenje programa Zdravog početka za podršku ishrani male djece pre polaska u školu

Isprobajte program „Communiti Eatvell“ koji omogućava ljekarima opšte prakse da prepisuju voće i povrće onima koji su u riziku od bolesti povezane sa ishranom ili nesigurnosti u hrani.

Izvor: Dentistry

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -