NaslovnaSavjetiStomatološki pregled djeteta sa traumatskom povredom zuba

Stomatološki pregled djeteta sa traumatskom povredom zuba

- Advertisement -

Traumatske zubne povrede su iznenadne i svrstavaju se u urgentna stanja u stomatološkoj praksi.

Zbog ograničenog vremena sa kojim stomatolog raspolaže za pregled, dijagnozu, tretman pacijenta sa traumatskom dentalnom povredom neophodno je dobro ispalnirati i sprovesti adekvatnu terapiju, kako bi se izbegle kasnije komplikacije.

Foto: expatliving.sg

Prvi kontakt sa stomatologom nakon povrede zuba mogu ostvariti roditelji, školska sekretarica, ili prijatelji djeteta putem telefonskog poziva. To omogućava pružanje adekvatnih savjeta koji mogu značajno uticati na prognozu povređenog zuba.

Tako se, na primjer, u slučaju avulzije (izbijanja) zuba može sugerisati telefonom da se zub vrati u alveolu, da dijete zagrize savijenu maramicu i što hitnije dođe u stomatološku ordinaciju.

Ukoliko imedijatno vraćanje avulziranog zuba nije moguće, savjetuje se da se izbijeni zub stavi u neki adekvatni medijum (mlijeko) i dijete hitno dovede u stomatološku ordinaciju.

Foto: .hvkidsmiles.com

Pregled
Malu djecu, naročito neposredno nakon povrede , često je teško pregledati i najbolje je da roditelj drži dijete u krilu, a da se glava djeteta nalazi u krilu stomatologa.

Ako se vizuelnim pregledom ustanovi da postoji kompleksan traumatska povreda zuba, stomatološki pregled i terapijski postupak su jedino izvodljivi pod opštom anestezijom.

Važno je objasniti roditeljima zašto je neophodno primijeniti opštu anesteziju i upoznati ih sa mogućnošću estrakcije određenog broja zuba, koja će se preduzeti ukoliko je neophodno. Kod svih traumatskih povreda zuba je neophodno uraditi i radiografski pregled.

Foto: saginawpediatricdentist.com

Nekada je teško radiografisati malu djecu, te često u tome pomažu roditelji koji pridržavaju radiografski film u ustima djeteta.

Stomatološki pregled pacijenta je izuzetno važan kada su traumatske povrede u pitanju, kako bi se ustanovila konkretna dijagnoza.

Pregled se mora uraditi pažljivo i prvo treba pregledati čitavo tijelo djeteta, jer je moguće da pacijent prvo dođe kod stomatologa zbog vidljivih orofacijalnih povreda, a da postoje i druge (značajnije) povrede koje mogu ugroziti život pacijenata.

Prvo se vrši extraoralni pregled, a zatim intraoralni (mukoza, gingiva, tvrda zubna tkiva). Treba pažljivo pregledati extraoralne povrede i palpirati kosti lica i vilica.

Foto: absolutedental.com

Kada je u pitanju povreda zuba, treba pregledati alveolu povrijeđenog zuba, utvrditi stepen oštećenja tvrdih zubnih tkiva, pregledati frakturnu površinu da bi se ustanovilo da li je eksponirana pulpa i uraditi druge dodatne testove (vitalitet, perkusija, mobilnost,itd.).

Prije intraoralnog pregleda treba očisititi lice i usnu šupljinu vodom ili fiziološkim rastvorom. Ako na mekim tkivima postoji rana, može se upotrebiti i blagi deterdžent. Tim postupkom se omogućava bolji uvid u oštećenje koje je izazvala traumatska povreda.

Nakon toga se uzima kratka medicinska anemneza. Medicinska anamneza podrazumijeva uzimanje podataka o eventualnim alergijskim reakcijama, krvnim diskrazijama i drugim oboljenjima koja bi mogla da imaju uticaj na stomatološki tretman.

Foto: mouthmonsters.mychildrensteeth.org

Najvažnije je u toku anamneze dobiti sljedeće podatke:
*Kada se povreda desila?
*Gdje se povreda desila?
*Kako se povreda desila?

*Da li je dijete bilo bez svesti?
*Da li je dijete ranije povređivalo zube?
*Ima li poremećaja zagrižaja?
*Postoji li osetljivost zuba na termičke i hemijske nadražaje?

Kontrolni pregled

Kontrolni pregledi su sastavni dio tretmana djece sa traumtskim povredama i služi da se kompletira, ili potvrdi dijagnoza povrede, provjere efekti terapije, odredi potreba za dodatnim tretmanom, promjenom tretmana i ustanovi uspjeh terapijskog tretman ili nastanak komplikacija.

Kontrolne stomatološke preglede djece sa traumatskim povredama zuba treba uraditi najčešće u sledećim vremenskim razmacima:

*Nakon 1-2 nedelje (sedam do deset dana ) – skida se postavljeni splint sa replantiranog zuba nakon avulzije, a prije njegovog skidanja, ako postoji indikacija, preduzima se endodonski tretman. Provjerava se vitalitet zuba.

Foto: dentrixdentalcare.com

*Nakon 2-3 nedelje – na radiografskom kontrolnom snimku se mogu uočiti periapikalna rasvjetljenja, ili početak inflamatorne eksterne resorpcije korijena. Kod luksacionih povreda u ovo vrijeme se uklanja splint. Provjerava se vitalitet zuba.

*Nakon 6-8 nedelja – klinička i radiografska ispitivanja mogu da otkriju, u najvećem broju slučajeva, nekrozu pulpe ili manifestne znake inflamatorne resorpcije korijena.

*Nakon 2-6 meseci – definitivno se može ustanoviti uspjeh tretmana ili nastanak komplikacija na pulpnom i peridontalnom tkivu traumatizovanog zuba.

*Nakon 1-5 godina – godina dana je minimalan period praćenja svake traumatske povrede zuba, dok neke (kliničko – korijenska fraktura, fraktura korijena, intruzija i replantacija zuba) zahtijevaju dodatni period praćenja kako bi se ustanovio krajnji rezultat terapijskog tretmana.

Izvor: Stomatolog Jovšić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -