NaslovnaObavještenjaStomatološki fakultet u Sarajevu uveo uslugu "rajskog gasa", strah nestaje prvim udahom

Stomatološki fakultet u Sarajevu uveo uslugu “rajskog gasa”, strah nestaje prvim udahom

- Advertisement -

Stomatološki fakultet u Sarajevu, na čijem je čelu prof. Muhamed Ajanović, uveo je, po uzoru na najsavremenije zemlje svijeta, novu uslugu za svoje pacijente. Riječ je o takozvanom “rajskom gasu”, jednoj od najuspješnijih metoda sedacije pacijenata sa ciljem gubljenja straha i bola kod pacijenata.

Sarajlijama je od nedavno dostupna jedna od najpopularnijih metoda opuštanja pacijenata u svijetu, takozvana inhalaciona sedacija. Šta ova metoda znači, pojasnila je za prof. Nina Marković, šefica Klinike za preventivnu stomatologiju i specijalista preventivne i dječje stomatologije.

Bezbrižniji rad

Marković, koja je vanredni profesor Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, navodi da je metoda namijenjena pacijentima koji se plaše odlazaka zubaru, odnosno imaju dentalnu fobiju i visok stepen tjeskobe kada im se radi popravka, vađenje zuba ili drugi stomatološki tretmani.

– Osim nove, savremene opreme i materijala na Stomatološkom fakultetu, uveli smo i metodu inhalacione sedacije. Ona našim pacijentima omogućava ugodniji tretman, bez straha – pojašnjava dr. Marković.

Metoda inhalacione sedacije opušta pacijenta, a njena primjema startovala je u Sjedeinjenim Američkim Državama. Inhalaciona sedacija sada je dio svakodnevne stomatološke prakse u razvijenim evropskim zemljama u kojima je stomatologija na najvišem nivou – Njemačkoj, Engleskoj, skandinavskim zemljama, a BiH ju je uvela među prvima u regionu.

– Riječ je o vrsti medikamentozne terapije koja se ne uzima ni na usta ni venskim putem, već pacijent udiše smjesu čistog kiseonika i azotnog oksida. To je ono što nazivaju rajski ili smiješni gas. Ponosni smo što smo počeli s ovom metodom, kojom je i nama omogućen bezbrižniji rad – navodi dr. Marković.

Ona ističe da je potreba za nabavkom aparata za inhalacionu sedaciju bila velika, s obzirom na to da svaki treći pacijenti ima strah od popravke ili vađenja zuba.

– Potencijalni pacijenti za inhalacionu sedaciju mogu biti svi, uzrasta od šest godina pa nadalje, gornje granice nema – pojašnjava dr. Marković.

Odlična iskustva

Doktor Damir Durtabegović već je uradio nekoliko zahvata primjenjujući novu metodu. Rezultati su, kaže, odlični. Navodi i da primjena „rajskog gasa“ ne produžava tretman u nekoj značajnijoj mjeri.

– Prvi pacijenti bili su djeca školskog uzrasta. Njihova, ali i naša iskustva bila su odlična – kaže on.

Radiće svaki dan 

Zahvati s primjenom ove metode na Stomatologiji će se izvoditi svakog radnog dana.

– Za ovu uslugu plaća se participacija. Tretman se radi standardno, kao svaki drugi stomatološki – pojašnjava dr. Marković.

Izvor: avaz.ba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -