fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatološki fakultet u Beogradu upisuje 220 brucoša

Stomatološki fakultet u Beogradu upisuje 220 brucoša

- Advertisement -

Akademske 2022/23. godine, Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu upisaće na prvu godinu Integrisanih akademskih studija stomatologije (360 ESPB): 196 studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i 24 samofinasirajuća studenta.

Vlada Republike Srbije utvrdila je dodatni broj studenata čije se studije finansiraju iz budžeta za realizaciju afirmativnih mjera 2 (dva) mjesta za lica sa invaliditetom i 2 (dva) mjesta za upis pripadnika romske nacionalne manjine. Broj studenata upisanih na budžet po programu afirmativnih mjera oduzima se od broja samofinansirajućih studenata.

Školarina za samofinansirajuće studente iznosi:
*za državljanje Republike Srbije 180.000 dinara
*za studente strane državljane 5000 eura (u dinarskoj protivvrijednosti na dan uplate)

Opšti uslovi konkursa:
Pravo učešća na konkursu imaju kandidati koji su stekli srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, i to: završenu gimnaziju ili srednju školu medicinskog usmerenja. Na prijemnom ispitu polažu se testovi iz nastavnih predmeta: Hemija i Biologija.

Mjerila za utvrđivanje redosljeda kandidata:
Redosljed kandidata za upis u prvu godinu Integrisanih studija stomatologije utvrđuje se na osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu i na osnovu opšteg uspjeha postignutog u srednjoj školi, a na osnovu rang-liste, koja se sačinjava prema ukupnom broju bodova svakog kandidata po utvrđenim mjerilima.

Kandidat može osvojiti najviše 100 bodova i to po osnovu opšteg uspjeha u srednjoj školi i po osnovu rezultata postignutog na prijemnom ispitu. Pod opštim uspjehom srednjoškolskog obrazovanja podrazumijeva se zbir prosječnih ocjena iz svih predmeta u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu pomnožen sa 2 (dva). Po ovom osnovu kandidat može steći najmanje 16, a najviše 40 bodova.

Opšti uspjeh u srednjoj školi računa se zaokruživanjem na dvije decimale. Rezultat koji kandidat postigne prilikom polagnja testa na prijemnom ispitu ocjenjuje se od 0 do 60 bodova, (po predmetu 30 bodova).

Učenicima trećeg i četvrtog razreda srednje škole koji su osvojili jedno od prva tri pojedinačna mjesta na Republičkom takmičenju koje organizuje Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, ili na međunarodnom takmičenju, iz predmeta Biologija ili Hemija, priznaje se maksimalan broj bodova iz navedenih predmeta na prijemnom ispitu.

Rokovi i način podnošenja žalbi:
*Fakultet objavljuje listu prijavljenih kandidata, na oglasnoj tabli i internet stranici Fakulteta, na koju kandidati mogu da ulože primjedbe u slučaju tehničke greške u roku od 24 sata od objavljivanja liste. Po isteku tog roka, podaci koji podrazumijevaju uspjeh na prethodnom nivou obrazovanja smatraju se konačnim.
*Nakon prijemnog ispita, Fakultet objavljuje preliminarnu rang listu, na oglasnoj tabli i internet stranici Fakulteta u roku utvrđenom konkursom.

*Kandidat može podnijeti žalbu na regularnost postupka utvrđenog konkursom (regularnost prijemnog ispita ili svoje mjesto na rang listi) u roku od 36 sati od objavljivanja preliminarne rang liste.
*Žalbe se podnose nadležnoj komisiji Fakulteta, koja donosi rješenje po žalbi u roku od 24 sata od prijema žalbe.
*Kandidat ima pravo da u drugostepenom postupku uloži žalbu dekanu Fakulteta u roku 24 sata od isteka roka za donošenje rješenja komisije Fakulteta po žalbi kandidata.

*Dekan Fakulteta donosi konačnu odluku u roku od 24 sata od prijema žalbe i odluku dostavlja kandidatu i komisiji Fakulteta.
*Nakon odlučivanja po žalbama Fakultet utvrđuje konačnu rang listu sa ukupnim brojem bodova stečenim po svim kriterijumima.

Upis studenata:
*Fakultet utvrđuje jedinstvenu rang-listu za kandidate.
*Mjesto na jedinstvenoj rang listi i broj ukupno postignutih bodova određuju da li kandidat može biti upisan u prvu godinu Integrisanih osnovnih i master akademskih studija stomatologije.
*Kandidat može biti upisan na teret budžeta Republike Srbije ako se nalazi na jedinstvenoj rang listi, do broja odobrenog za upis kandidata na teret budžeta i ako osvoji najmanje 51 bod.

*Kandidat se može upisati na studijski program u statusu studenta koji se sam finasira (samofinasirajući student) ukoliko se nalazi na konačnoj rang listi do broja utvrđenog za upis samofinasirajućih studenata i ako osvoji najmanje 30 bodova.
*Ako se kandidat koji je ostvario pravo na upis po konkursu ne upiše u predviđenom roku, Fakultet će upisati umjesto njega sljedećeg kandidata, prema redosljedu na konačnoj rang-listi, u roku utvrđenom konkursom.

*Kandidati prilikom prijave na konkurs podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list i fotokopije sledećih dokumenata:
-svjedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole,
-diplomu o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu,
-dokaz o izvršenoj uplati na ime troškova organizacije sprovođenja konkursa u iznosu od 6.000,00 dinara (za državljane Republike Srbije) a za strane državljane 100 eura (u dinarskoj protivvrijednosti na dan uplate). Uplate se vrše na žiro račun fakulteta br: 840-1122666-67, bez broja modela, sa pozivom na broj 6000.

-rješenje o nostrifikaciji srednjoškolskih isprava ili potvrda da je postupak nostrifikacije započet (nostrifikaciju i ekvivalenciju vrši Ministarstvo prosvjete, Nemanjina 22-24, Beograd) – za kandidate koji su stekli strane srednjoškolske isprave ili završili program međunarodne mature.

Komplet za prijavljivanje na konkurs za upis u prvu godinu školske 2022/23 godine se kupuje u skriptarnici Stomatološkog fakulteta, Beograd, ulica dr Subotića br. 8. Cijena kompleta je 2000 dinara. Kandidat svojim potpisom na prijavnom listu potvrđuje da prihvata pravila prijemnog ispita. Kandidati su obavezni da na polaganje prijemnog ispita, ponesu sa sobom ličnu kartu ili pasoš.

Kandidati koji steknu pravo na upis podnose originalna dokumenta:
-izvod iz matične knjige rođenih
-ljekarsko uverenje
-jedan ŠV-20 obrazac (dobija se u skriptarnici Stomatološkog fakulteta, ulica dr Subotića br. 8.)
-indeks (može se kupiti u skriptarnici Stomatološkog fakulteta, ulica dr Subotića br. 8.)
-dvije fotografije formata 4.5×3.5cm “en face”
-dokaz o uplati školarine za samofinansirajuće studente

Fotokopije dokumenata kandidata koji nisu primljeni na konkurs se ne vraćaju. Kandidati koji steknu pravo na upis, osim navedenih dokumenata predviđenih konkursom, na žiro račun fakulteta br. 840-1122666-67, poziv na broj 552020, uplaćuju i iznos od 1700,00 dinara za troškove kupovine personalizovanog mantila za rad.

Prijavljivanje kandidata će se vršiti 22, 23, 24. (od 9 do 13 sati) i 25. juna (od 9 do 11 sati). Prijemni ispit je na program 30. juna u 10 sati. Upis kandidata koji su stekli pravo na studiranje je 12 I 13. jula u terminu od 8 do 13 sati.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -