NaslovnaSavjetiStomatološki aspekti trudnoće (II dio)

Stomatološki aspekti trudnoće (II dio)

- Advertisement -

Trudnoća i stomatološke intervencije

lako trudnoća ne predstavlja bolesno već fiziološko stanje, stomatološki tretman trudnica zahtijeva određenu obazrivost, u cilju maksimalne zaštite kako trudnice, tako i ploda djeteta.

Najveću pažnju treba da se posveti profilaksi, tj. insistiranju na redovnim i čestim (tromjesečnim) kontrolnim pregledima. Na kontrolama, trudnice bi se trebale detaljno upoznati sa značajem pravilnog održavanja oralne higijene i ulozi fluorida u prevenciji oboljenja usta i zuba. Stomatolog bi trebao savjetovati trudnicu da, počev od četvrtog mjeseca trudnoće do kraja laktacije, svakodnevno uzimaju fluoride (1 mg).

trudnoca i zubi1Stomatološka njega trudnica podrazumijeva: liječenje svih karijesnih zuba koji se mogu spasiti, zamjenu loše postavljenih plombi i napravljenih krunica ili drugih protetskih radova, neutralisanje faktora koji prouzrokuju oboljenja parodoncijuma i ekstrakciju zuba ili drugih hirurških intervencija kada ne postoji bilo koja druga mogućnost liječenja.

Ni jedan zahvat iz domena preventivne i restaurativne stomatologije u toku trudnoće nije kontraindikovan. Po pravilu, to isto važi za ekstrakciju zuba. Ukoliko se iz anamneze stekne utisak da je trudnoća normalna, ekstrakcija zuba se može bezbijedno sprovesti bez obzira na mjesec trudnoće. Veće i komplikovanije hirurške intervencije elektivnog karaktera trebalo bi odložiti, za period posle porođaja.

Trudnoća može da bude emocionalno i fizički stresna. Stoga se preporučuje primjena nefarmakološkog protokola za smanjenje uznemirenosti. Ako se trudnica nalazi u poodmakloj trudnoći, stomatolog prilikom rada treba izbjegavati ležeći položaj, jer sadržaj materice može vršiti pritisak na venu cavu inferior, izazivajući venozno vraćanje krvi u srce.

Prilikom obrade trudnice postoje dvije oblasti kod kojih, zbog potencijalne opasnosti od genetskog opterećenja fetusa, stomatolog mora da bude posebno obazriv. To su dentalna radiografija i primjena medikamenata.

Sve stomatološke intervencije koje zahtijevaju radiografisanje korijena zuba kod trudnice treba odložiti. Ukoliko to nije moguće moraju se preduzeti sve mjere opreza, što podrazumijeva obaveznu upotrebu zaštitne kecelje i snimanje samo onih površina koje zahtijevaju intervenciju. Treba imati u vidu da je rendgen snimanje u zadnjem tromjesečju trudnoće manje štetno za plod nego u predhodnom periodu, naročito prvom tromjesečju, kad je najizraženija organogeneza fetusa.

U određenim situacijama u toku trudnoće kada je indikovana antibiotska terapija mora voditi računa o postojećim saznanjima i iskustvima. Penicilinski preparati su se pokazali kao najsigurniji zbog najmanje toksičnosti. Za njima dolaze cefalosporini, a onda ostali antibiotici. Antibiotici koji sadrže tetracikline su strogo kontraindikovani. Ukoliko se primijene od trećeg mjeseca trudnoće mogu dovesti do strukturnih anomalija gleđi i dentina (tetraciklinska hipoplazija). Tetraciklini se vezuju za kalcijum gleđi i dentina gradeći nerastvorIjivi tetraciklin-kalcijum ortofosforni kompleks koji se manifestuje u vidu diskoloracije u različitim nivoima krunice zuba. Primjena tetraciklina u drugom tromjesečju može usporiti rast fetusa, a u posljednjim mjesecima trudnoće u većim dozama može prouzrokovati toksičnu tetraciklinsku hepatopatiju. Isto tako, u toku graviditeta iz bezbjednosnih razloga nije preporučljivo primjenjivati sulfonamide, klindamicin, metronidazol, hloramfenikol i eritromicin, dok aminoglikozide treba davati uz oprez. Što se tiče primjene ostalih medikamenata svakako ih treba izbjegavati. Tu se misli na sedative, trankilanse, anksiolitike, hipnotike, nesteroidne antiinflamatorne ljekove, kortikosteroide itd.

Primjena lokalne anestezije u toku trudnoće nije kontraindikovana. Međutim, zbog mogućeg negativnog djelovanja na gravidni uterus ne treba upotrebljavati anestetike koji u sebi, kao vazokonstriktor, sadrže felipresin (prilocain – Citanest). Nije indikovano da se stomatološke intervencije vrše u opštoj anesteziji ili sedaciji i treba ih primjenjivati samo onda kada je to neophodno i ako je moguće u posljednjim mjesecima trudnoće.

Praktične preporuke za stomatološke intervencije kod trudnica:

Normalna trudnoća – ekstrakcija zuba bezbijedna.
Nesigurna anamneza – ginekološka saglasnost.
Odložiti teže oralnohirurške zahvate, ako je moguće, posle trudnoće.
Izbjegavati rendgen snimanje osim ako nije neophodno – obavezna upotreba zaštitne kecelje.
Pridržavati se nefarmakološIog protokola za smanjenje stresa.
Postaviti trudnicu u uspravan sjedeći položaj.
Primijeniti anestetike amidne prirode – kontraindikovan felipresin kao vazokonstriktor.
Izbjegavati primjenu medikamenata sa teratogenim efektom – ako je potrebno konsultovati ginekologa.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -