NaslovnaSavjetiSTOMATOLOŠKI ASPEKTI TRUDNOĆE (I dio): Najčešća oboljenja tkiva usne duplje

STOMATOLOŠKI ASPEKTI TRUDNOĆE (I dio): Najčešća oboljenja tkiva usne duplje

- Advertisement -

TRUDNOĆA I TKIVA USNE DUPLJE

Mnoge trudnice zanemaruju oralno zdravlje i izbjegavaju redovne stomatološke preglede i blagovremenu sanaciju oboljenja usta i zuba. U toku trudnoće je registrovana češća pojava oboljenja potpornog tkiva zuba (parodoncijuma) što se objašnjava povećanim uticajem polnih hormona uz negativan uticaj lokalnih faktora. Najčešće promjene se uočavaju na desnima (gingivi):

1. Gingivitis gravidarum – Karakteriše se uvećanjem trouglastog dijela desni koji se nalazi između dva zuba (interdentalna papila) koje sa preostalom gingivom imaju boju maline. Promjene su najuočljivije u predjelu donjih prednjih zuba. Blage provokacije, a nekad i spontano, dovode do krvarenja.

2. Gingivitis hyperplastica gravidarum – u trudnoći se nekada razvija izrazita proliferacija gingive, a naročito interdentalnih papila sa slikom hroničnog hiperplastičnog gingivitisa. Promjene nastaju kao posljedica proliferacije vezivnog tkiva usled čega gingiva postaje čvrste konzistencije. Regije izrazite proliferacije perzistiraju i nakon porođaja uslovljavajući gubitak koštane mase alveola, što predstavlja prelazak u parodontopatiju.

3. Tumori trudnoće – okruglaste, crvenkaste promjene na gingivi u predjelu prednjih zuba. Crvenkste su boje, glatke površine i krvare prilikom žvakanja.

U trudnoći je česta pojava karijesa. To se dovodi u direktnu vezu sa smanjenom higijenom usta i zuba (povećan broj mikroorganizama), učestalim povraćanjem kisjelog sadržaja (hyperemesis gravidarum) i opisanim gingivitisom (bolja retencija dentalnog plaka).

jovan dašićRelativno često se dešava da žene u već poodmakloj trudnoći imaju po nekoliko gangrenoznih zuba ili zaostalih korijenova za ekstrakciju, što predstavlja idealnu osnovu za razvoj dentogenih infekcija, koje nekada mogu vrlo ozbiljno da ugroze zdravstveno stanje majke i fetusa.

Piše: Dašić Jovan
– Stomatološki fakultet Podgorica –

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -