fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatološke asistente i zubne tehničare, Kanada dodala u program imigracije kvalifikovanih radnika

Stomatološke asistente i zubne tehničare, Kanada dodala u program imigracije kvalifikovanih radnika

- Advertisement -

Zanimanja stomatološki asistent i zubni tehničar dodata su kanadskom programu Federal Skilled Worker (FSW), što olakšava kvalifikovanim kadrovima da se presele u tu zemlju, a stomatolozima u Kanadi da regrutuju osoblje na međunarodnom nivou.

Immigration Canada objavila je promjenu u saopštenju za javnost, navodeći da je to bilo neophodno kako bi se riješio nedostatak stomatoloških higijeničara i stomatoloških asistenata, dvije profesije koje su bile „hot” tj.veoma tražene u zemlji.

Prema dr Brajanu Baretu, izvršnom direktoru Stomatološkog udruženja ostrva princa Edvarda, nedostatak stomatoloških asistenata je akutan i u porastu. On je u saopštenju za javnost prokomentarisao:

„Jedini način je da se obuči mnogo više [dentalnih higijeničara i asistenata] i, pošto se to ne može brzo uraditi, problem će biti tu prisutan narednih nekoliko godina. Prosječna starost ljudi u tim zanimanjima se, takođe, povećava i sve će se više njih penzionisati, tako da neće doći do brzog rješavanja problema.”

Foto: thebalancecareers.com

U saopštenju za javnost se navodi da je sredinom januara u Kanadi postojalo 1.491 slobodno radno mjesto za stomatološke asistente i da je prosječna godišnja plata stomatoloških asistenata u zemlji trenutno 48.223 kanadskih dolara (33.236 EUR).

U novembru prošle godine na listu FSW je dodato ukupno 16 novih radnih mjesta. Program FSW nudi kandidatima pristup kanadskom imigracionom sistemu Express Entry i uključuje 370 kvalifikovanih zanimanja.

Zanimanje stomatolog je već bilo na listi, kao i zanimanja zubnog higijeničara, stomatološkog terapeuta, dentalnog tehnologa i zubnog tehničara.

Ostali poslovi u zdravstvu koji su dodati na listu prihvatljivih zanimanja su medicinska sestra, tehnički pomoćnik u apoteci i sl. Više informacija o programu FSW može se naći na web stranici kanadske vlade.

Izvor: Dental Tribune Srbija/Dental Tribune International

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -