NaslovnaSavjetiStomatološka pitanja sa kojima se mogu suočiti trudnice

Stomatološka pitanja sa kojima se mogu suočiti trudnice

- Advertisement -

Trudnoća dovodi do mnogih promjena u vašem tijelu, ali ono što možda nećete očekivati – promjena je vašeg oralnog zdravlja. Svjetska stomatološka organizacija (FDI) preporučuje da sve trudnice posjete stomatologa prije nego što dobiju bebu, da se brinu o oralnom zdravlju i svim problemima vezanim za trudnoću koje treba poštovati. Čak i ako mislite da ste trudni, treba da obavestite svog stomatologa, jer ćete možda morati da odložite neke tretmane. Ako aktivno pokušavate da dobijete bebu, treba da budete svjesni uobičajenih problema sa stomatološkim zdravljem, tako da možete proaktivno da se pozabavite svakim pitanjem i obezbijedite optimalno oralno zdravlje tokom trudnoće.

Trudnoća i gingivitis
Upala i krvarenje desni (gingivitis) su uobičajeni tokom trudnoće. Promjene u nivou hormona u vašem tijelu mogu da prouzrokuju povećanu cirkulaciju krvi u području desni, čime se povećava rizik od krvarenja. Ove promjene mogu, takođe, olakšati nastanak plaka na liniji desni, čime se povećava vjerovatnoća bakterijske infekcije. Važno je da se dobro čuvate desni još prije trudnoće, četkanja i čišćenja koncem najmanje dva puta dnevno (ili više) i posjetite stomatologu za profesionalno čišćenje. Koristite tečnosti za ispiranje usta sa slanom vodom, kako biste zadržali zdrave desni u toku trudnoće i pokušajte konzumirati zdravu ishranu bez rafiniranih, slatkih namirnica i slatkiša koji promoviraju nakupljanje plaka. Pošto neki lijekovi mogu da budu štetni tokom trudnoće, najbolje je izbjeći infekciju.

Trudnoća i propadanje zuba
Pošto se plak može lakše nakupiti na desni i zubima, može doći do propadanja. Jutarnja mučnina (koja može uključivati i povraćanje), takođe, može da promoviše karijes, jer stvara kiselo okruženje koje erodira zubnu caklinu. Oralni problemi nisu samo problem za majke, već i za bebu, jer problemi kao što su parodontitis i ozbiljna propadanja zuba povećavaju rizik od prijevremenog poroda, gestacijskog dijabetesa i preeklampsije – opasnog stanja koje karakteriše visok krvni pritisak, visok nivo proteina u urinu i oticanje ekstremiteta.

Tumori trudnoće
Neke žene razvijaju nekancerozne kvržice koje se pogrešno nazivaju “tumori trudnoće”, što zapravo nije opasno. Ove sitne kvržice se formiraju između zuba i najčešće se pojavljuju tokom drugog tromjesečja. Takođe se nazivaju i “piogeni granulom”, koji mogu lako da krvare i izazovu nelagodnost. Vaš stomatolog može preporučiti uklanjanje, ali ako vam ne smeta i želite da čekate, otkrićete da ove kvržice nestaju same nakon poroda.

Gubljenje zuba
Zubi mogu postati labavi tokom trudnoće čak i ako su vaše desni zdrave, zbog viših nivoa progesterona i estrogena, koji utiču na ligamente koji podržavaju zube. Još jednom, ovo stanje je privremeno i ne dovodi do gubitka zuba. Posjetite stomatologa ako labavi zubi izazivaju nelagodu da bi se osiguralo da je kretanje jednostavno povezano sa hormonima.
Ako razmišljate o trudnoći ili već čekate bebu, učinite da vaše oralno zdravlje bude prioritet. Promjena nivoa hormona dovodi do većeg rizika od niza stanja, uključujući povećano oticanje desni i labave zube. Dobro profesionalno čišćenje će obezbijediti da vaše desni i zubi budu bez plaka i obezbijediće da se svi znaci propadanja ili bolesti desni tretiraju lijekovima i tehnikama koje su bezbijedne za trudnoću.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -