NaslovnaObavještenjaStomatološka komora Crne Gore je u blokadi nekoliko mjeseci, koliko traje zdušna...

Stomatološka komora Crne Gore je u blokadi nekoliko mjeseci, koliko traje zdušna borba dr Gorana Mandića da odbrani fotelju

- Advertisement -

Iako se prije 15-tak dana činilo da je došao kraj agoniji u Stomatološkoj komori Crne Gore, kada je dr Nikola Barović upisan u CRPS kao novi predsjednik, staro rukovodstvo je novim potezima samo produbilo.

Naime, samo dan nakon što je objavljeno da je dr Barović upisan kako novi čelni čovjek komore, ekipa oko dr Gorana Mandića, bivšeg predsjednika, u večernjim satima je organizovala nelegalnu Skupštinu od sebi lojanih stomatologa, smjenila dr Barovića i postavila za novog predsjednika dr Ivana Pejakovića. Tim je produbljena kriza koja traje od 2. jula.

“Poštovane kolege stomatolozi, u znaku smo najsramnijih dešavanja koja duži vremenski period narušavaju ugled naše profesijea dostigli su kulminaciju u proteklih nekoliko dana. Stomatološka komora je u blokadi nekoliko mjeseci, koliko traje zdušna borba dr Gorana Mandića da odbrani fotelju, već od trenutka kada mu je omogućeno da u nju sjedne. Ta borba je ujedno i jedina koju je više od 650 stomatologa u Crnoj Gori vidjelo tokom Mandićevog trogodišnjeg mandata, imajući u vidu da se povodom ugleda i statusa naše profesije nikakav boljitak nije osjetio.

Podsjetiću da su za malverzacije učinjene kako bi se osporile odluke sa III vanredne sjednice Skupštine Stomatološke komore, bivši predsjednik i njegove saradnice koje su prebjegle iz Ljekarske komore, Milena Tomović i Vesna Bauković, sebe nagradili isplaćivanjem duplih ličnih dohodaka u julu mjesecu. Takav odnos prema budžetu komore donekle i objašnjava na koji način je blizu 26 hiljada eura sa računa potrošeno – vjerovatno za potrebe nagrada za rušenje ugleda Stomatološke komore. Elem, uprkos legalnoj proceduri prilikom koje je Mandić smijenjen, a ja postavljen za vršioca dužnosti predsjednika naše organizacije, problemi oko rukovodstva Stomatološke komore ne prestaju.

Foto: closetworks.com

Iako je 14. oktobra, praveći se da nije smijenjen, bivši predsjednik komore podnio ostavku, zbog greške prilikom osnivanja Stomatološke komore kada je umjesto resornog ministarstva u Centralni registar privrednih subjekata kao osnivač upisana država, ne uspijevam da se registrujem kao v.d. rukovodioca Komore. Nakon usvajanja žalbe koju smo zbog toga uložili, na osnovu koje je CRPS-u naloženo da ponovo utvrdi činjenice, ova institucija u petak, 15. oktobra, upisuje me kao v.d. predsjednika, sa obavještenjem da u ponedjeljak, 18. oktobra treba da podignem rješenje.

Međutim, Mandić i Bulajićeva, u već prepoznatljivom maniru, uspjevaju da novim nepočinstvima spriječe konačno rješenje aktuelne krize. Već 16. oktobra u večernjim satima nelegalno sazivaju Skupštinu sastavljenu od njima bliskih delegata i donose odluku da me smijene sa pozicije vršioca dužnosti, pritom ignorišući činjenicu da su ranije čak i u medijima tvrdili da je funkcija na koju sam izabran nelegalna. Moram da istaknem da je organizovanjem ove paraskupštine prekršeno više članova Statuta, Pravilnika i Poslovnika o radu skupštine.

Falsifikovanjem potpisa kolega Mandićeva ekipa stvara kvorum za izglasavanje novog predsjednika Ivana Pejakovića, koji pritom nema apsolutno nikakvih ni profesionalnih ni ličnih kvalifikacija za mjesto predsjednika Komore, izuzev što odlično igra ulogu Mandićevog pajaca. Tako je, između ostalog, prekršen i član koji se odnosi na to da novog predsjednika Stomatološke komore Skupština može usvojiti isključivo na predlog Izvršnog odbora, i iz redova članova Izvršnog odbora, a ne iz redova delegata skupštine, podsjetiću da je on na nelegalnim izborima izabran za delegata skupštine. Međutim, za CRPS je očigledno jedino važno da zadovolji formu pa, uprkos nelegalnom izboru, u ponedjeljak, 18. oktobra, na čelo Komore upisuje Pejakovića, ne dozvolivši meni da podignem rješenje.

Ipak, to ne znači da ćemo odustati od borbe za sprječavanje daljeg urušavanja ugleda naše organizacije i saniranje već nesagledive štete koja joj je nanijeta. Ako Jelena Bulajić, koja nedvosmisleno stoji iza ovih zloupotreba, može da organizuje i komanduje ljudima poput Pejakovića, Dreševića, Kostića, Popovića, nama sigurno ne može i ona i njen mentor treba da znaju da će za štetu koju su nanijeli odgovarati pred nadležnim organima. Takođe, još jednom pozivam ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, kojoj je još ranije upućen dopis o dešavanjima u Komori, da se oglasi po ovim pitanjima i spriječi nastavak urušavanja ugleda struke koja je nije ništa manje važan dio resora kojim rukovodi, a kolege stomatologe da ne odustaju od borbe za rješavanje ove krize“, stoji u saopštenju Dr Nikole Barovića, v. d. predsjednika Stomatološke komore CG.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -