NaslovnaObavještenjaStomatologija suočena sa gubicima zbog COVID-19

Stomatologija suočena sa gubicima zbog COVID-19

- Advertisement -

Pandemija SARS-CoV-2 uzrokovala je značajne poremećaje u pružanju stomatoloških usluga širom svijeta. Broj pacijenata smanjen je za čak 80 procenata u aprilu, a finansijske posljedice za stomatologe bile su značajne.

Krajem drugog kvartala ove godine, najveće svjetske stomatološke kompanije počele su da javno govore o svojoj finansijskoj situaciji.

Foto: Foto: freepik.com

Dental Tribune International je u februaru izvjestio da je 2019. godina bila godina za nova dostignuća i uspjehe za vodeće svjetske proizvođače kao npr. za kompaniju Align Technology.

U 2019. godini prodaja je porasla za 22,4 odsto i dostigla rekordnih 2,4 milijarde USD (2,04 milijarde EUR), a kompanija je isporučila više od 1,5 miliona aligner-a, više nego što je to bilo slučaj u 2018. godini.

Align Technology je prva velika stomatološka kompanija koja je svoje rezultate objavila u drugom tromjesečju ove godine, a oni ilustruju koliko će najvjerovatnije biti smanjeni prihodi u ovoj godini.

Foto: rocdentalgroup.com

Kompanija je u drugom kvartala ove godine isporučila nešto manje od 222.000 slučajeva Invisalign-a što je 41,2 odsto manje nego što je to slučaj u istom periodu prošle godine.

Ukupni prihodi iznosili su 352 miliona USD, što je za 41,3 odsto manje u odnosu na 2019. godinu.

Kompanija je za taj drugi kvartal iskazala operativni gubitak od 73 miliona USD, što je za 141,4 odsto manje od operativne dobiti od 176,5 miliona USD, koju je ostvario za drugi kvartal 2019. godine.

Foto: 1dental.com

Džon F. Morici, glavni finansijski direktor i potpredsjednik globalnih finansija kompanije Align, rekao je investitorima u pozivu na web konferenciju da kompanija neće planirati smjernice za budućnost, zbog neizvjesnosti oko mogućeg daljeg razvoja pandemije SARS-CoV- 2 i potencijalnih nacionalnih i lokalnih ograničenja koje bi mogao izazvati ponovni rast zaraženih.

Lideri u stomatologiji o gubicima u drugom tromesečju
Ostale velike stomatološke kompanije treba tek da objelodane svoje finansijske rezultate za drugi kvartal u narednim nedeljama.

Envista Holdings, koja je vlasnik stiomatoloških proizvođača KaVo, Kerr, Nobel Biocare Systems i Ormco, objaviće svoje rezultate početkom avgusta i o njima će raspravljati u onlajn konferenciji.

Globalni distributer Henry Schein objaviće svoje rezultate na onlajn konferenciji 4. avgusta, 3D systems 5. avgusta i Dentsply Sirona 6. avgusta, dok će tele-ortodoncijski SmileDirectClub izvjestiti o svojim rezultatima 12. avgusta.

Foto: freepik.com

Straumann grupa je u maju najavila da će ove godine smanjiti svoju globalnu radnu snagu za devet odsto kako bi uskladila svoje troškove sa smanjenim prihodima, a kompanija tek treba da saopšti datum kada će objaviti svoje rezultate na polugodištu.

U maju je izvršni direktor kompanije, Guillaume Daniellot, prokomentarisao:
“Korona virus je ostavio svoj pečat proteklih mjeseci i moramo biti spremni da se pozabavimo uticajem pandemije na raspoloživi dohodak i povjerenje potrošača u narednim kvartalima“.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -