NaslovnaIntervjuStomatologija je dala sve od sebe u posljednjih 20 godina da se...

Stomatologija je dala sve od sebe u posljednjih 20 godina da se maksimalno razvije i dijagnostika, liječenje i terapija je danas mnogo jednostavnija

- Advertisement -

Pravilna dentalna higijena, redovni odlasci na preventivni pregled kod stomatologa su preduslov za zdrave zube. To su navike koje moraju da se razvijaju praktično od rođenja.

Iako je svima jasno koliko je važno da imamo zdrave zube, ranije je i sama pomisao na zvuk bušilice bila dovljna da odlazak kod stomatologa postane nešto, najblaže rečeno, čemu se ne radujemo.

Kod nekih se razvio i panični strah od odlaska kod stomatologa. Danas to više nije tako i može da postane, čak, i prijatno iskustvo.

Foto: Facebook

„Stomatologija je dala sve od sebe u posljednjih 20 godina da se maksimalno razvije i ta dijagnostika, liječenje, terapija je danas mnogo jednostavnija. Danas na relativno lak i bezbolan način možemo nekome da popravimo zub, možemo da napravimo nov, lijep osmijeh. Najveća prednost su danas laseri, koji su zamijenili liječenje površinskog karijesa, terapija upala desni, to su poznate parodntopatije ili gingivitisi. Manje je bušenja, manje je neprijatnih zvukova, manje je stresa, bezbolno je i pacijenti to danas mnogo vole“, objasnila je dr Iva Ćirović u emisiji „Novi dan“.

Kaže se da je osmijeh prozor duše i ta želja za zdravim i lijepim zubima je prilično razumljiva. Da li neke živtne navike mogu da utiču na estetiku zuba?
„Životne navike utiče na sve, pa i na estetiku zuba najviše, čak i na njihovo zdravlje. Možemo da uporedimo osobe koje konzumiraju dosta kafe, crvenih vina, kofeina generalno, cigareta. Njihovi zubi su tamniji, boja nije lijepa, transparentna i to odmah kvari taj neki prvi utisak. Imamo ono što mi zovemo loše navike kod pacijenata, jer imate ljude koji vole da grickaju čačkalice, olovke, kašičice… To uništava zube na način da skraćuju njihove dimenzije, pravite male pukotine na zubima i vremenom zubi počinju da pucaju i stvaraju se novi problemi. To su navike koje treba izbjeći ili barem svesti na minimum ako je to moguće“.

Foto: youtube.com

Koliko promjene na zubima mogu da se povežu sa starenjem?
„Starenje neumitno utiče na cio organizam i adekvatna oralna higijena, pranje zuba dva puta dnevno, kontrole, utiču na to da zubi dugi niz godina budu lijepi. Ali starenje utiče na njihovu boju, stvaraju se sitne pukotine koje, kada se neko nasmije, vide uzdužne linije. Zatim, desni se povlače prilikom starenja i tada zubi izgledaju kao da su duži, iako nisu, postanu krti i gubi se estetika“.

Kako da to sve promijenimo? Postoji taj holivudski osmijeh. Da li mogu da ga postignu i oni kojima su propšali zubi tokom starenja?
„Holivuski osmijeh je termin koji se pojavio 70-tih godina i sam naziv mu govori da je nastao na „crvenom tepihu“ i negdje u Americi su se pojavile filmske zvijezde sa savršenim bijelim zubima. Tendencija da zubi budu biserno bijeli, identični da kada se nasmijete bude ravna linija. To je taj osmijeh koji danas svi žele i teže. On je izvodljiv na različite načine u zavisnosti kako je prvobitn stanje sa zdravljem zuba pacijenta“.

Foto: randallortho.com

Dolaze li oni koji kažu hoće blistavo bijele zube?
„Moj najomiljeniji primjer je kada sam imala pacijentkinju koja je tražila da joj zubi budu univer bijeli, kao iverica od koje se prave bijele radne površine. Traže se neprijatn bijele boje, e sada je naše koliko možemo da utičemo i edukujemo pacijenta da ne treba da bude prebijelo“.

Recimo dođe pacijent i želi da ima biserno bijeli niz, a da to budu njegovi zubi. Može li da ih zadrži?
„To je jako ppularno danas, postoje keramičke fasete ili u originalu to su non prep viniri. To su male tanke keramičke ljuskice, koje se nanose na vaš prirodan zub koji je apsolutno intaktan. To podrazumijeva da ga mi ne brusimo. San naziv mu kaže non prep, nema preparacije, brušenja. Pacijent dođe, uradi se lijepo čišćenje zuba, uzme se otisak, naprave se plastični viniri koji su kao proba, izabere se veličina i za tri do pet dana dobijete apsolutno bijele zube savršeng estetskog oblika“.

Kome se preporučuje ugradnja tih ljuskica?
„Prvenstveno se preporučuju osobama koje imaju estetske probleme. To znači zubi su vam zdravi, ali jedan zub je veći, jedan je manji, jedan je rotiran, neki vam je blago napukao. To sve može da se riješi na ovaj način“.

Foto: 123rf.com

Moraju li svi zubi u toj situiaciji da budu zdravi?
„U principu trebali bi biti zdravi ili da imate neke male plombe. Onda, imate osobe koje imaju tetraciklijske zube, to su pacijenti koji su kao djeca dosta pili antibiotike, ti zubi su dosta žuti i više ne mogu da promijene svoju boju. Oni su idealni za non prep vinire, kao i osobe koje imaju sitne razmake između zuba. Keramičke fasete sve to lijep zatvaraju. Aposlutno je bezbolno, daje se anestezija“.

Kada se ugrade fasete, kako se održavaju zubi?
„Apsolutno treba da bude kao da imate svje zube, da perete zube dva puta dnevno. Idealno bi bilo poslije svakog obroka, da se dolazi jednom u šest mjeseci na kontrolu na poliranja, jer je to keramika. Ona jeste maksimalno uglačana, može da se zadrži tanki sloj i da bi se vratio taj sjaj. Imam pacijentkinju koja je stavila vinire prije 15 godina. Mogu da budu dugotrajni samo ako se održavaju adekvatno“.

Koja je razlika ako stavite krunice i ako stavite fasete?
„Da bi ste stavili krunicu, vaš zub mora da se izbrusi na 30 odsto njegove prirodne veličine. Znači, potpuno se gubi njegova funkcija, zub u većini slučajeva nije vitalan, cijela pvršina zuba se prekriva krunicom, dok kod faseta se prekriva samo prednja strana zuba, a ostala površina je vaša“, zaključila je dr Iva Ćirović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -