fbpx
NaslovnaZanimljivostiStomatolog otkrio neobične scene iz ordinacije: pacijentkinja se izula jer je "takav...

Stomatolog otkrio neobične scene iz ordinacije: pacijentkinja se izula jer je “takav red”, a čovjek tražio da mu istetovira zub

U novinskim stupcima, kao i na društvenim mrežama, pompezno je osvanula priča o nesvakidašnjoj situaciji koja se dogodila u jednoj stomatološkoj ordinaciji u Beogradu.

Tokom intervencije pacijentkinja je progutala dio stomatološke opreme koji podsjeća na ključ, a koji se koristi prilikom ugradnje i održavanja zubnog implantata. Drama je okončana kada ju je stomatolog odvezao u Urgentni centar, gde je strano tijelo izvađeno bronhoskopom.

Foto: eaglerockdentalrexburg.com
- Advertisement -

Predsjednik UO Stomatološke komore Srbije dr Marko Gojnić za “24sedam” je objasnio koliko su ovakve situacije učestale u praksi, šta pacijent da radi i kako bi stomatolog trebalo da reaguje ako se nešto slično desi tokom stomatološke intervencije.

“Dešavaju se komplikacije ovakvog tipa, ali veoma rijetko. Kolega je u ovom slučaju sve uradio po protokolu. Pacijentu je dio tog alata upao u dušnik, zbog čega je urađena bronhoskopija. Uskoro će Stomatološka komora Srbije napisati knjigu protokola u saradnji sa univerzitetima u Srbiji gdje će svi znati kako pravilno da postupe u slučaju da se nađu u sličnoj situaciji u kojoj se našao kolega. Takođe, postojaće kontinuirana edukacija u cilju kako se izboriti sa urgentnim stanjima u stomatološkoj praksi”, kaže dr Gojnić.

Upitan da prokomentariše koliko su ovakve situacije opasne po zdravlje pacijenata, sagovornik portala “24sedam” odgovara da jesu ako strano tijelo sprečava rad disajnih puteva, pa je zato neophodna hitna medicinska pomoć.

“Sve zavisi od toga da li je predmet zatvorio disajne puteve i koliko je duboko otišao u dušnik. Ako je to neki predmet koji se popriječio, a postoji prohodnost vazduha, onda drugo plućno krilo sve to kompenzuje, dok se ne ode do urgentne službe. Obično su stomatološki instrumenti dizajnirani tako da su dosta dugački stoga ne mogu upasti većinom. Međutim, postoje keramičke ili metalokeramičke krunice koje su fine glazure i veoma lako mogu da skliznu iz ruke i da se desi da ih pacijenti progutaju, i zato je važno da odu u hitnu medicinsku ustanovu”, upozorava dr Gojnić.

stomatolog
Foto: metrowestdailynews.com

Nesvakidašnje scene
Na pitanje da li je bilo nekih nesvakidašnjih situacija u praksi osim ovih sa “gutanjem alata”, dr Gojnić odgovara da jeste.
“Moji roditelji su takođe stomatolozi i sjećam se da je kod mog oca u ordinaciju došla pacijentkinja koja je kazala da je progutala donju protezu. Otac joj je rekao da će je odmah odvesti na Prvu hiruršku Kliničkog ili Urgentnog centra kako bi joj što prije pomogli. Takođe, sjećam se i jedne situacije iz studentskih dana. Jedna gospođa je došla u ordinaciju, i dok sam otišao po instrumente, ona je sjela na stolicu i izula se. Rekao sam joj: “Gospođo, ne morate da se izuvate, to je predviđeno samo za sjedenje.” Ona mi je odgovorila: “Neka, neka, znam ja za red”.

Sagovornik 24sedam dodaje da je jedan pacijent tražio da mu se na zubu izradi tetovaža.
“Bio je jedan pacijent koji je tražio da se na zubu koji se izrađuje uradi tetovaža. Mislio je da se na protetsku nadoknadu određenim printerom ili ručno nacrta nešto da bude upečatljivo. Isto tako, jedna moja drugarica je tražila da joj uradim cirkone na dva zuba, što sam odbio. Ona je ubrzo odustala od te ideje, jer bi sve to izgledalo glamurozno prvih nekoliko sati, a kada bi ih očistila, izgledalo bi potpuno drugačije”, zaključuje Gojnić.

Foto: freepik.com

Podsjetimo, priču o pacijentkinji koja je, kako se sumnja, progutala ključ u stomatološkoj ordinciji ispričao je jedan korisnik na društvenoj mreži Tviter koji je, dok je navodno čekao pregled u Urgentnom centru, posvjedočio ovoj nesvakidašnjoj situaciji.
“Došao sam u Urgentni centar na neku kontrolu, kaže mi doktor: “Sad ću da dođem, treba da pomognemo nekoj ženi, progutala je ključ.” Kasnije saznajem da ju je tu doveo zubar kojem je ispao neki mali ključ dok joj je popravljao zub”, napisao je ovaj korisnik na Tviteru.

Stomatolog nije bauk
Naš sagovornik potvrđuje da građani imaju strah od posjete stomatologu.
“Ljudi imaju strah kada dođu kod stomatologa. Obično je to strah od nepoznatog ili neka trauma odranije. Kod djece je veoma važno da se prvo prilagode na sredinu i da se kroz razgovor upoznaju sa našim radom. Ti razgovori su djelotovrni i važni za saradnju. Često čujem od pacijenata koji se požale na zub da kažu: “Doktore, boljelo me je i sada me više ništa ne boli.” U tim trenucima sam svjestan toga da će se stanje pogoršati i otići u gangrenu i da će se pacijent javiti kada ga zub zaboli pred neki put ili važan događaj. Da bi se to spriječilo važna je edukacija, i da se ne ide kod stomatologa samo kada zub zaboli”, objašnjava dr Gojnić.

Izvor: 24sedam.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -