NaslovnaZanimljivostiStomatolog izumio električnu stolicu

Stomatolog izumio električnu stolicu

- Advertisement -

Električna stolica je “popularni” naziv za izvršenje smrtne kazne elektrokucijom, u kojoj je osuđenik podvrgnut djelovanju električne struje. Interesantno je da je nju izmislio njujorški stomatolog Alfred P. Sautvik 1888, a deset godina kasnije je preminuo. Bio je još inženjer parobroda i izumitelj. Bio je  profesor na Stomatološkoj školi Univerziteta Bafalo, koja je sada poznata kao Državni univerzitet u Njujorku u Bafalu. On je 1881. zamislio ideju o električnom pogonu, kada je čuo priču o pijanom čovjeku koji je dodirnuo električni generator.

Alfred P. Sautvik

S obzirom da je čovjek brzo umro, Sautvik je zaključio da se električna energija može koristiti kao alternativa za smrtnu kaznu vješanja. Njegova prva želja za ovaj izum, bila je da izmisli način za eutanazuju pasa lutalice, a u toku godine objavljivao svoje ideje o korišćenju ove metode za smrtnu kaznu u naučnim časopisima. Kako je Sautvik bio zubar koji je bio naviknut na rad u stolicama, njegov uređaj za električno izvođenje pojavio se u obliku “električne stolice”. Poslije niza neuspelih vješanja u Americi, sve je više kritikovan ovaj oblik smrtne kazne i smrtna kazna uopšte. Godine 1886. novoizabrani guverner države Njujork Dejvid Hil, osnovao je tročlanu komisiju za smrtnu kaznu kako bi pronašao humaniji oblik pogubljenja.

Među njima je bio Sautvik, zagovornik ljudskih prava i reformator Elbridž Tomas Geri i njujorški advokat i političar Metju Hejl. Istraživali su mnoge oblike pogubljenja, a 1888. preporučili su električni udar koristeći Sautvikovu ideju za električnu stolicu sa metalnim provodnicima pričvršćenim za glavu i noge osuđenog lica. Na osnovu njihovih savjeta, prvi zakon koji dozvoljava upotrebu strujnog udara stupio je na snagu u Njujorku 1. januara 1889. godine.

Razvoj Sautvikove ideje u radni uređaj, predat je Medicinsko-pravnom društvu u Njujorku. Vilijam Kemler je bio prvi čovjek koji pogubljen od strujnog udara (6. avgusta 1890). Sautvick je bio prisutan i, navodno, je tada rekao: – Ovo je kulminacija desetogodišnjeg rada i proučavanja! Od ovog dana živimo u višoj civilizaciji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -