NaslovnaSavjetiŠtiteći sebe i tim, štitimo i pacijente

Štiteći sebe i tim, štitimo i pacijente

- Advertisement -

Koronavirus je učinio da gdje god krenemo, imamo razloga za dodatni oprez. Bilo da je to u prodavnicu, kafić, frizerski salon, kod ljekara ili stomatolog.

Pitanje je da li je danas odlazak u stomatološku ordinaciju dodatni stres i za pacijente i za same stomatologe.

„Rizik je danas veći zato što smo svjesni da je broj zaraženih u populaciji pacijenata nešto veći nego inače. Međutim, pošto živimo sa ovim virusom par mjeseci, naučili smo, tako da kažem, kako da se ophodimo i prema njemu i prema pacijentima, koji su potencijalni prenosioci virusa. Poslije izvjesne zbunmjenosti koja je postojala na početku, danas taj stepen rizika nije povećan ukoliko se pridržavamo određenih mjera i pravila koje stomatologija poznaje“, rekao je dr Igor Ristić, specijalista stomatološke protetike, u emisiji „150 minuta“ na TV Prva.

Foto: Facebook/Centar za dentalnu estetiku i implantologiju

Koje su to mjere i pravila koje bi trebalo ispoštovati u današnje vrijeme, sa ovom pandemijom, prije nego što se ode kod stomatologa ili kada se stigne u ordinaciju?
„To je dvosmjerna komunikcija između pacijenta ka ljekarima i ljekara ka pacijentima. Ono što je za nas karakteristično, mi smo već naučili da se sa određenim infekcijama koje postoje godinama unazad, nosimo i redovno koristimo rukavice, maske i zaštitne naočare, kako ljekari tako već sada i stomatološki asistenti. Međutim, ono što je nama bilo bitno jeste da kada pacijent uđe u ordinaciju, mi u tom trenutku ne znamo, sem ako nema akutne vidove infekcije sa povišenom temperaturom, što se trijažira putem telefona, da li je zaražen ili ne. U onoj fazi u kojoj pacijent može da prenese virus, a nema kliničke simptome, imamo određeni sljed postupaka koje primjenjujemo i koje su donešene na nivou komora i u Srbiji i u ostalim zemljama. Od načina ulaska u ordinaciju, kako će oni biti raspoređeni, drastično smanjena pratnja do činjenice da su termini sada pacijenata ostavljeni duži, kako bi se iskoristilo od pet do deset minuta da se praktično cijela ordinacija dezinfikuje i priporemi za bezbjedan ulazak sljedećeg pacijenta. To su neki izmijenjeni protokoli i režimi“.

Foto: stomatologija.me
Foto: stomatologija.me

Kolika je opasnost i po samog stomatologa prenos virusa i pored svih mjera koje preduzimate i vi i pacijenti?
„Opasnost postoji, ali danas je svijest veća o toj opasnosti veća. Ta opasnost za prenos bilo kakve bolesti unutar stomatoloških, medicinskih i sličnih djelatnosti je uvijek prisutan. Pravilnom zaštitom, prvo osoblja, gdje štitimo sebe i tim, a onda štiteći nas, štitimo i pacijente. Kako štitimo pacijente? Pridržavamo se perfektnih sterilizacionih protokola koji postoje. Drugo, u vrijeme aktuelne epidemije koronavirusa, određene stvari, elementi u ordinaciji, koji se tiču zaštite pacijenata se primjenju češće i preciznije. Svi smo na oprezu i ukoliko pacijent nema akutne simptome, koga mi ne primamo sem u posebnim prilikama i stanjima, možemo da sprovedemo tretman bezbjedno i za nas i za pacijenta“.

Šta je to akutno stanje, nivo hitnosti kada pacijenta primate u ordinaciji u „hodu“?
„To nam je bilo teško da trijažiramo u početku. Ne zato što mi nismo znali šta su akutna stanja, već pacijenti to nisu znali. Da skratim cijelu priču, bolna stanja sa otokom, stanja u ortodonciji koja ne spadaju u hitna stanja, postoje situacije kada morate da primite pacijenta. Recimo kada se djetetu otkači neka žičica ili slično, pa dolazi do iritiranja, otoka, nemogućnosti da se jede pravilno… Mi tačno znamo ko je pacijent koji može da sačeka, a koji ne može. Neki pacijenti su se ljutili zašto mi njih ne primimo, a oni smatraju da treba to da uradimo. Dok nismo imali potrebnu zaštitnu opremu, to smo malo ozbiljnije trijažirali. Danas je drugačije, danas radimo gotovo u normalnim okolnostima“.

Foto: Facebook/Centar za dentalnu estetiku i implantologiju

Da li se promijenila situacija odnosi slika kada je u pitanju suna duplja kod našeg naroda. Znamo da se nismo proslavili po pitanju oralne higijene?
„Nismo se proslavili, ali napredujemo. Mlađe generacije sve više i bolje održavaju oralnu higinenu. Stalno im je da su ima zubi i usta zdravi. Kod starije populacije je to drugačije“.
Djeluje da se stomatologija zabavna, bez obzira na trenutnu problematiku?
„Stomatologija je lijep posao. Ljudi često na prvu loptu reaguju na stomatologa ili zubara kao na nekoga do treba da im otkloni bol, probuši zub ili izvadi zub. Međutim, napretkom novih tehnologija, koje su nama sada dostupne, prije svega digitalna stomatologija, koju imamo u ordinacijama i gdje možemo da pravimo simulaciju budućih tretmana. I u dijagnostici i u virtuelnim planovima terapije, možemo tako dobro da iskomuniciramo sa pacijentom, a i sa kolegama. Stomatologija je interesantan posao, pa nije ni čudo da je ove godine na stomatološkom fakultetu prijavljenih 5 na 1, što stomatologiju diže na jedan veći nivo“, zaključio je dr Ristić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -