fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaStanje pacijenta kada je oralni hirurg neophodan

Stanje pacijenta kada je oralni hirurg neophodan

Iako su hirurške intervencije u oralnoj medicini uobičajene i prilično česte, sasvim je normalno da budete nervozni i nesigurni u ono što vas očekuje tokom hirurškog zahvata u stomatološkoj ordinaciji.

Oralne hirurške intervencije mogu uključivati puno toga, od jednostavnog vađenja zuba, do korektivnih operacija vilice i ugradnje implantata. Prije nego što zakažete bilo kakvu intervenciju kod oralnog hirurga, važno je da znate šta tačno možete da očekujete, prije, tokom i nakon operacije.

- Advertisement -

Ako želite da dobijete odgovore na pitanja koja vas muče u vezi predstojećeg zahvata oralnog hirurga, pročitajte ovaj koristan vodič. To će vam pomoći da budete spremniji za operaciju i tako smanjite uznemirenost i strah.

Kada je neophodna intervencija oralnog hirurga?
Neka složena stanja zahtijevaju intervenciju oralnog hirurga, a u najčešće oralne hirurške intervencije spadaju: Urasli umnjaci (hirurško vađenje umnjaka); Operacija korijena zuba; Dentalni implanti; Ugradnja vještačke kosti; Hirurška terapija paradontopatije; Hirurško liječenje povlačenja desni; Hirurško vađenje umnjaka

Hirurško vađenje umnjaka je jedna od najčešćih intervencija oralne hirurgije. Ovakav zahvat je neophodan u slučaju djelimično izraslih umnjaka, kao i u slučaju da se umnjak nalazi duboko u kosti.

Kod pacijenata se javljaju problemi jer ne postoji dovoljno prostora da umnjak normalno izraste, zbog čega tokom nicanja umnjak pritiska i pomjera susjedne zube, usljed čega se javljaju jaki bolovi, oštećuju se susjedni zubi, stvaraju se džepovi, a u težim slučajevima dolazi i do ozbiljnih akutnih infekcija.

Uz takva stanja obavezno ide niz pratećih simptoma, javlja se otok, snažan bol, pacijent često ima povišenu tjelesnu temperaturu, otežano otvara usta i otežano guta hranu. Prije nego što se pristupi hirurškom vađenju umnjaka, u stomatološkoj ordinaciji se radi digitalni ortopan snimak, zahvaljujući kome oralnih hirurg dobija jasnu sliku položaja umnjaka, može da vidi tačan broj i jasan oblik korjenova umnjaka, kao i povezanost umnjaka sa sinusom, susjednim zubima i ostalim anatomskim strukturama.

Kada oralni hirurg prikupi sve ove informacije, pristupa se izradi preciznog plana operacije. Hirurška intervencija vađenja umnjaka traje između 30-45 minuta, pacijent je podvrgnuto lokalnoj anesteziji koja obezbjeđuje bezbolnu operaciju. Nakon intervencije neophodno je da se pacijent pridržava svih savjeta dobijenih u stomatološkoj ordinacijia, kako bi se izbjegle eventualne komplikacije.

Operacija korijena zuba
U slučaju da liječenje oboljelog zuba ne daje dobre rezultate, stomatolozi se nekada odlučuju za operaciju korijena zuba. Takva hirurška intervencija podrazumijeva uklanjanje vrha korijena i dijela okolne kosti. Sprovodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Ugradnja dentalnih implantata
Zubni implanti predstavljaju najbolju i najdugotrajniju opciju za zamjenu izvađenih zuba. Oralni hirurzi mogu operisati kosti na dijelu vilice na kome je to potrebno, radi usađivanja implantata. Ako je neophodno, vrši se ugradnja vještačke kosti, modifikuje se meko tkivo oko implantata kako bi se omogućio što prirodniji izgled ugrađenih zuba.

Ugradnja vještačke kosti
Na mjestima u vilici gdje su izvađeni zubi troši se vilična kost, što izaziva niz negativnih posljedica. Osim problema estetske prirode, ovo za posljedicu ima i komplokovaniji proces ugradnje implanta, obzirom da pohabana vilična kost često nema dovoljnu širinu i visinu. U tom slučaju obavezna je ugradnja vještačke vilične kosti, koja će biti temelj za ugradnju implanta.

Liječenje parodontopatije hirurškom terapijom
Jedno od najsloženijih hroničnih stomatoloških oboljenja jeste parodontopatija (paradentoza). Ona je praćena nizom neprijatnih simptoma, kao što su krvarenje iz desni prilikom pranja zuba i tup bol. Pacijent ima osjećaj prisustva stranog tijela između zuba, zadah je jak i neprijatan.

Desni su natečene, crvene, reaguju na dodir bolom i krvarenjem. Na zubima su primjetni kamenac i meke naslage. Kod paradentoze u ranom stadijumu pribjegava se ultrazvučnom skidanju kamenca i mekanih naslaga, vrši se kiretiranje parodontalnih džepova, koriste se rastvori za ispiranje, potrebno je pojačati oralnu higijenu. Sve ovo može da ima pozitivne ishode u liječenju parodontopatije.

Međutim, kod težih oblika paradentoze stomatolozi preporučuju hiruršku intervenciju, tačnije eliminaciju upalnog tkiva iz parodontalnih džepova hirurškim putem i ugradnju vještačke kosti. U nekim slučajevima ovakvi operativni zahvati su jedina mogućnost da se oboljeli zub sačuva.

Implantologija

Hirurško liječenje povlačenja desni
Najčešći uzroci povlačenja desni na jednom ili na većem broju zuba su paradentoza, zubi u nepravilnom položaju, izraženost frenuluma (resice), nekvalitetno rađena protetika, agresivno (grubo) pranje zuba.
Terapija uključuje više koraka. Najprije je potrebno eliminisati sam uzrok povlačenja desni, nakon čega se primjenjuje hirurška terapija.

Sama intervencija podrazumijeva presađivanje mekog tkiva koje se uzima sa nepca i vrši se njegova transplatacija (ušivanje) preko ogoljenog zubnog korijena. Ovakve intervencije su danas jednostavne i sve bude gotovo tokom jednog stomatološkog tretmana, a rezultati su vrhunski. U stomatološkim ordinacijama obavljaju se i drugi hirurški zahvati, poput zatvaranja sinusa hirurškim putem, operacije resice (frenuluma) itd.

Pripreme za oralnu operaciju
Prije nego što uđete u proceduru, obavezno porazgovarajte sa oralnim hirurgom o detaljnom tretmanu koji vam je potreban. Stomatolog će vas detaljno informisati o opcijama za anesteziju, dati vam instrukcije za oporavak i ukazati vam na dalju njegu koja je potrebna tokom oporavka. Tada postavite pitanja o svim brigama i dilemama koje imate u vezi oralne hirurške intervencije koja vam predstoji.

Ugradnja implantata

Pitanja koja trebate postaviti stomatologu
Postavite vašem zubaru pitanja kao što su: Koliko će operacija trajati? Da li je potrebna opšta ili lokalna anestezija? Hoću li biti u stanju da se odvezem kući nakon operacije? Koliko će trajati period oporavka? Koju hranu treba da izbegavam pre i nakon operacije? Da li postoje neke poseben instrukcije koje treba da pratim prije nego što dođem na zakazanu operaciju? Koji su rizici ili potencijalne komplikacije kojih bi trebao da budem svjestan?

Bilo da vam je potrebno vađenje umnjaka ili da ugrađujete dentalni implant, dobra informisanost i dobro razumijevanje svega što vas očekuje prije, tokom i poslije operacije, mogu vam pomoći da se osjećate sigurnije i manje napeto.

Isplanirajte ko će da vas odveze kući
U većini slučajeva, čak i sa lokalnom anestezijom, možda nećete željeti da se sami odvezete automobilom kući nakon oralne operacije. Zato je dobro da angažujete člana porodice ili prijatelja koji će vas odvesti kući nakon hiruruškog zahvata. Oni takođe mogu da uzmu recepte i lijekove koji će vam možda trebati protiv bolova ili za sprječavanje infekcije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -