fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta znači ako jezik ima brazde?

Šta znači ako jezik ima brazde?

- Advertisement -

Vjerovatno se svima nama desilo da osjetimo neopisiv bol koji se javlja kada se ugrizemo za jezik. Iako je ovaj dio tijela sakriven u usnoj duplji, njegov izgled, kao što su pukotine ili promena boje, može da ukaže na određene zdravstvene probleme.

Udubljenja na bočnim ivicama nastaju kao rezultat čestog ili konstantnog trenja i pritiska koje koji zubi vrše na jezik. Sa ovim problemom se susreću i ljudi kod kojih je ovaj deo govornog aparata veći od “normalnog”.

Foto: freepik.com

Za razliku od slučajne povrede, ovi tragovi i neravnine na bočnim ivicama jezika su obično bezbolni, ali crvenilo sluzokože i neprijatan osećaj, ipak, signaliziraju da vam je potrebna medicinska pomoć. Čega sve “izgrižen” jezik može da bude simptom?

Infekcija, povreda ili alergija
Lokalna upala je prirodni odgovor tijela na infekciju, hroničnu i dugotrajnu oralnu bolest, alergen ili oštećenje tkiva. Pušenje, takođe, povećava rizik od edema.

Hrkanje
Nedostatak kiseonika tokom spavanja nadoknađuje se zadržavanjem tečnosti, što takođe dovodi do otoka u predjelu jezika. Otečen jezik je podložniji povredama koje izazivaju zubi u snoj duplji.

Nedostatak vitamina, minerala i vode
Uvećani jezik je rezultat nedostatka vitamina B, gvožđa, niacina, riboflavina, kao i dehidracije organizma.

Disfunkcije viličnog zgloba
Nastanak ovog stanja manifestuje se najčešće veoma lošom navikom “škrgutanja” zuba i može da bude simptom i nekog drugog stanja.

Foto: adiva.hr

Određene bolesti
Natečenost i “neravnine” na jeziku često se javljaju kod Daunovog i Apertovog sindroma, hipotireoze, sarkoidoze, amiloidoze, tuberkuloze, multiplog mijeloma, lipoidne proteinoze, neurofibromatoze itd.

Šta učiniti da se stanje ublaži?
Ako je “izgrižen” jezik rezultat loše navike da navike, nesmotrenosti i nepažnje, jednostavno treba da povedete računa da izbjegavate ovo “grickanje”. Vremenom će i promjene u izgledu nestati. U nekim slučajevima ova pojava je uzrokovana nepravilnom ishranom i tu je potrebno korigovati jelovnik.

Obogatite ga hranom koja sadrži vitamin B12 i gvožđe. Takođe je korisno povećati unos mahunarki, korenastog povrća (šargarepa, celer, paškanat, cvekla), žitarica. U slučaju da je “izgrižen” jezik simptom neke bolesti, neophodno je uspostaviti tačnu dijagnozu i potom pristupiti liječenju tog oboljenja.

Izvor: Mondo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -