fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta zadah govori o vašem zdravlju?

Šta zadah govori o vašem zdravlju?

Neugodan zadah može značiti puno toga, zavisno o njegovom mirisu. Moguće da samo niste oprali zube jutros, ali može biti i znak zdravstvenog problema.

Niko ne želi da hoda s neugodnih zadahom, posebno zato što će vam malo ko reći da ga imate. Redovno održavajte oralnu higijenu i ne bi trebalo da imati takvih problema. Međutim, ako uprkos tome i dalje imate problema s neugodnim mirisom iz usta, moguće da je to indikator problema sa zdravljem.

Foto: freepik.com
- Advertisement -

Tipovi lošeg zadaha
Imate li problem sa zdravljem ili ne, prepoznaćete po tipu mirisa. Ispod pogledajte koji tipovi postoje:

Sladak ili voćni zadah
Dijabetička ketoacidoza je moguć prvi pokazatelj dijabetesa. Do nje dolazi kad se dijabetes ne tretira i/ili kada nije još otkriven. Jedan od simptoma dijabetičke ketoacidoze je voćkasti ili slatki miris iz usta.

Pokvareni ili truli zadah
Ovo je jedan od najneugodnijih mirisa iz usta i ne bi trebalo da se dvoumiti oko njegovog postojanja. Do ovakvog zadaha dolazi prilikom infekcije – samo je pitanje gdje se nalazi. Uz ovaj miris najčešće dolaze i drugi simptomi koji vam daju do znanja da se radi o infekciji.

Miris po acetonu
Ovaj je miris tipičan za ljude koji su na dijeti bez ugljikohidrata, npr. keto dijeti. Pri ovakvoj dijeti, tijelo troši masnoće umjesto ugljikohidrata, zbog čega se u tijelu može stvarati kemikalija aceton.
Kiseli zadah
Kiseli miris iz usta je najčešće posljedica gastro-ezofagealne refluksne bolesti, odnosno vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Još jedan od simptoma ove bolesti je žgaravica.

Miris po urinu
Zadah vam može mirisati po urinu od bolesti zakazivanja ili povrede bubrega.
Pljesniv zadah
Ljudi koji pade od bolesti jetre, poput ciroze, najčešće imaju pljesniv miris iz usta

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -