NaslovnaObavještenjaŠta uzrokuje upalu zubne pulpe?

Šta uzrokuje upalu zubne pulpe?

- Advertisement -

Pulpitis zuba u kratkim crtama predstavlja zapaljenje zubne pulpe. Ono što karakteriše pulpitis zuba jeste oštar i veoma intenzivan bol, koji ne prestaje i širi se dužinom cijele vilice.

Kada dođe do upale zubne pulpe, problem se mora sanirati što prije. Ukoliko se ovo ne učini, rizikuje se stvaranje mnogo većih stomatoloških problema kao što je gangrena zuba.

Zbog čega se javlja pulpitis zuba?




Foto: dr-ast.rs

Pulpitis zuba najčešće se javlja kao posljedica uznapredovalog karijesa. Karijes je glavni krivac za razvijanje mnogih stomatoloških problema i dentalnih bolesti, pa tako i pulpitisa zuba. Zubna pulpa predstavlja srž zuba, odnosno supstancu kojom je zub ispunjen. Kada ne postoji dovoljna oralna higijena, stvaraju se pogodni uslovi za nastanak karijesa. Kada karijes uznapreduje, bakterije se sve više nagomilavaju i prodiru u unutrašnjost zuba.

Samim tim, zubna pulpa postaje izložena infekciji. Dakle, osnovnim uzrokom nastanka upale zubne pulpe smatra se karijes i nedovoljna oralna higijena. Međutim, i drugi mehanički razlozi mogu biti uzrok nastanka pulpitisa zuba. Loše odrađena stomatološka procedura ili povreda zuba, takođe, može biti razlog upale zubne pulpe. Redovno održavanje oralne higijene je od presudnog značaja za prevenciju mnogih stomatoloških oboljenja.

Redovnim pranjem zuba adekvatnom četkicom i pastom za zube, kao i uklanjanje ostataka hrane interdentalnim četkicama ili koncem za zube je neophodno. Redovne posjete stomatologu, takođe, drastično smanjuju rizik od nastanka pulpitisa zuba ili nekih drugih bolesti zuba i desni.

Foto: dr-ast.rs

Simptomi upale zubne pulpe
Prije nego što otkrijemo sve simptome koje možete osJetiti kada nastupi pulpitis zuba, važno je da napomenemo da postoje dvIJe vrste ove bolesti zuba. Reverzibilni pulpitis je sam početak ove bolesti i veoma se lako sanira. Saniranje reverzibilnog pulpitisa podrazumijeva jednostavnu ispunu zuba. Naravno, kako bi se problem sasjekao u samom startu, važno je da se na vrijeme obratite svom stomatologu.

Ireverzibilni pulpitis znači da je nastupilo potpuno odumiranje zubne pulpe. U ovom slučaju često je jedino rješenje endodontsko liječenje. Kod reverzibilnog pulpitisa, osnovni i glavni simptom je bol prilikom nadržaja zuba toplim ili hladnim napicima ili hranom. Kada se otkloni uzročnik bola, bol prestaje gotovo momentalno. Kod ireverzibilnog pulpitisa bol nastaje spontano, oštar je i prodoran.

Pacijent često ne može ni da locira koji ga zub boli, jer se bol širi dužinom cijele vilice. I kod jedne i kod druge vrste pulpitisa, glavni simptom jeste jaka bol, koja je neprekidna i veoma prodorna. U slučaju da se pacijent ne javi na vrijeme stomatologu, dolazi do širenja infekcije i jačanja simptoma.

Foto: freepik.com

Kako se liječi pulpitis zuba?
Kod reverzibilnog pulpitisa liječenje je veoma jednostavno. Najčešće se sprovodi odstranjivanje karijesa i ispuna zuba. U tom slučaju vitalnost pulpe se održava, a zub se može spasiti. Iz tog razloga je veoma važno da se na vrijeme obratite za pomoć svom stomatologu.

Ukoliko ipak odlučite da ignorišete bol, povećava se rizik od ireverzibilnog pulpitisa. Endodontsko liječenje i vađenje zubnog živca ili vađenje zuba tada postaju jedine opcije. Kada se zubni živac izvadi, a kanali očiste, tek tada je moguće plombiranje zuba i njegovo ispunjavanje. Cijela procedura se vrši u lokalnoj anesteziji, stoga je bezbolna i sigurna.

Kako ne biste došli u ovakvu situaciju, savetujemo da se obratite stomatologu čim osjetite da sa vašim zubima postoji određeni problem. Nikako se ne predlaže čekanje da se problem riješi sam od sebe – to se neće dogoditi. Vođenje računa o oralnoj higijeni podrazumijeva redovne posjete stomatologu, kako bi se preduprijedile nezgodne stomatološke procedure i bolesti desni i zuba.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -