fbpx
NaslovnaSavjetiŠta utiče na stvaranje karijesa kod djece

Šta utiče na stvaranje karijesa kod djece

- Advertisement -

Roditelji su upoznati sa činjenicom da su svakodnevna higijena zuba, pravilna prehrana sa kontrolisanom konzumacijom međuobroka bogatih šećerima i upotreba preparata fluora osnovni preduslovi za sprječavanje pojave karijesa na zubima. Bakterije koje uzrokuju zubni karijes pojavljuju se u usnoj šupljini tek sa nicanjem prvog zuba, jer joj tvrda površina zuba omogućava da se na nju zalijepe i razviju.

Smatra se da ga prenose osobe koje su u najbližem kontaktu sa djetetom, a to je najčešće majka, tako što svojim ustima „očisti“ kašikicu, cuclu ili varalicu koje dijete nakon toga ponovo upotrebljava. Bomboni i čokolade, takođe, krcati su šećerom, a što su slatkiši ljepljiviji i što se duže zadržavaju u ustima (lizalice), to je veća opasnost od karijesa. Sokovi su isto puni šećera, ali ukoliko vašem dijetetu date slamku, sok neće doći u direktan kontakt sa površinom zuba.

Stručnjaci ističu kako je izuzetno karijesogena većina industrijske hrane, jer sadrži skrivene šećere, a tu spadaju keksići, karamele, kečap, pa i bijela riža, jer je puna ljepljivih ugljenih hidrata. Drugi uzročnik povećanog rizika lošeg zdravlja zuba kod djece je porodično nasljeđe, koje uključuje zanemarivanje oralne higijene i loše navike u prehrani zbog slabe ili nikakve podrške roditelja. Međutim, uz pravilnu i redovnu higijenu, za zdravlje i ljepotu zuba od izuzetne važnosti su i redovni odlasci kod stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -