NaslovnaSavjetiŠta učiniti ako proteza pukne?

Šta učiniti ako proteza pukne?

- Advertisement -

Nakon godina nošenja zubne proteze, mnogi se pacijenti susreću sa oštećenjima i pucanjem proteze. Uzroci pucanja proteze su različiti, a najčešći razlozi su ispadanje proteze, oštećenje prilikom žvakanja tvrde hrane ili jednostavno dotrajalost same proteze.

Ukoliko je i Vaša proteza puknula i niste sigurni da li je moguće popraviti kod kuće ili morate posjetiti svog stomatologa, naša je preporuka, ipak, posjeta stomatologu.

Foto: dental-art.hr

Naime, ukoliko ste se odlučili da zalijepite protezu, rizikujete unošenje štetnih supstanci koje se nalaze u ljepilu u svoj organizam.

Takođe, nijedno ljepilo nije dovoljno čvrsto da izdrži silu žvakanja i ponovno pucanje proteze je gotovo neizbježno.

Osim navedenog razloga, ljepljenje proteze se ne preporuča i iz razloga što ju je izuzetno teško zalijepiti toliko precizno da opet odgovara Vašim ustima kao što je odgovarala prije pucanja.

Čak i najmanji pomak u protezi uništiće balans proteze u Vašim ustima i nećete moći normalno da pričate ili žvakati hranu kao što ste to mogli dok je proteza bila čitava.

Foto: vitaliybelyatskiy.ru

Kako ispravno zalijepiti protezu nakon pucanja?
Ponekad posjeta stomatologu nakon pucanja proteze nije moguć iz raznih razloga i ljepljenje ostaje jedina korisna opcija. U tom slučaju obratite pažnju na to da dijelovi proteze koje lijepite treba da budu potpuno suhi kako bi se ljepilo dobro primilo.

Isto tako, prije nanošenja ljepila provjerite kako možete najpreciznije spojiti puknuti dio proteze s ostatkom proteze. Nakon što utvrdite kako ćete precizno spojiti dijelove proteze, nanesite mali sloj ljepila i spojite dijelove i ostavite da se ljepilo osuši u potpunosti.

Ako ste sve dobro odradili, postoji šansa da će proteza odgovarati Vašim ustima kao i prije, ali vjerojatno će opet pod pritiskom žvakanja puknuti. Nemojte odlagati posjetu stomatologu prvom prilikom koji će znati kako ispravno da reparira protezu.

Izvor: Dental Art

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -