NaslovnaSavjetiŠta treba znati o zubnim mostovima

Šta treba znati o zubnim mostovima

- Advertisement -

Nedostatak zuba može imati značajan uticaj na izgled i opšte zdravlje vašeg osmjeha. Ako ste u potrazi za rešenjem za nedostatak zuba, od vitalnog je značaja da razumijete opcije liječenja koje su vam dostupne.

Sticanje razumijevanja vaših opcija liječenja pomoći će vam da pronađete najbolje rešenje za vas. Ako vam je potrebna zamjena jednog ili više zuba koji nedostaju, evo nekih stvari koje treba da znate prije nego što uzmete u obzir zubni most kao rešenje.

Šta je zubni most?

Zubni most je najčešće korišćeni zubni uređaj koji se sastoji od jednog ili više vještačkih zuba napravljenih od smole ili porcelana koji zamjenjuju prirodne zube koji nedostaju. Često se naziva punilo, lažni zubi ili djelimična proteza, most je povezan sa krunama koje pričvršćuju uređaj za prirodne zube. Krunica može pokriti dva ili više zuba kako bi pravilno učvrstila most i držala vještačke zube na mjestu. Ako prirodni zubi nisu dostupni, vaš stomatolog može preporučiti implantaciju zuba sa obje strane kako bi se most držao na mjestu.

Šta očekivati tokom instalacije

Nakon što utvrdite sa svojim stomatologom da je zubni most najbolje rešenje za zamjenu vaših zuba koji nedostaju, vaš stomatolog će početi da priprema sidrene ili potporne zube. Ovaj preliminarni tretman se obično izvodi pod lokalnom anestezijom, a proces se obično ne smatra bolnim.

Tokom vašeg drugog sastanka, most će biti postavljen na svoje mjesto. Odmah nakon postavljanja zubnog mosta, vaš novi most može izgledati glomazan; međutim, ovo bi trebalo da se smiri kako se naviknete na novu protezu. Treći i poslednji kontrolni pregled će omogućiti vašem stomatologu da provjeri most i izvrši sva potrebna prilagođavanja za bilo kakvu nelagodnost ili bol koji osjećate.

Čišćenje i njega

Pravilna briga o zubnom mostu se ne razlikuje mnogo od brige o vašim prirodnim zubima. Američka stomatološka asocijacija preporučuje rutinsko četkanje zuba četkicom sa mekim vlaknima dva minuta svakog dana. Pored toga, redovno čišćenje koncem će pomoći u sprečavanju bolesti desni i karijesa. Kada koristite konac sa mostom, potrebno je da koristite konac oko vaših prirodnih zuba pored pomeranja konca između baze mosta i tkiva desni. Čišćenje koncem jednom dnevno je najefikasniji način za uklanjanje plaka i ostataka sa donje strane mosta. Tradicionalni konac može biti dovoljan; međutim, mnogi pacijenti sa zubnim aparatima preferiraju pogodnosti waterpika.

Zubni mostovi nisu trajno rešenje

Kada se o njemu pravilno brine, kvalitetan zubni most može trajati decenijama. Nepotrebna šteta se može spriječiti izbjegavanjem žvakaće gume i konzumiranjem tvrde hrane poput orašastih plodova, leda i tvrdih bombona. Odlična oralna higijena i redovne posjete stomatologu mogu pomoći da vaša investicija bude udobna, čista i dugotrajna. Dok traje, zubni most se ne smatra trajnim rešenjem za nedostajuće zube.

Alternativne opcije za zamjenu zuba koji nedostaju

Za trajnije rešenje za zamjenu nedostajućih zuba sa manje ograničenja, zubni implantati mogu biti opcija koju želite da razmotrite. Jedna od najznačajnijih prednosti zubnih implantata je što manje opterećuju okolne zube, a istovremeno promovišu strukturu kostiju i zdravlje desni. Generalno, visokokvalitetni zubni implantat može trajati doživotno.

Izvor: elitedentalanddenture.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -