fbpx
NaslovnaSavjetiEvo šta sve stomatolog može da otkrije o vašem zdravlju

Evo šta sve stomatolog može da otkrije o vašem zdravlju

- Advertisement -

Odlazak stomatologu nije važan samo zbog provjere stanja vaših zuba, on može otkriti i druge stvari o vašem zdravlju. Stomatolog može pročitati znakove koje šalju vaše desni ili caklina. Otkrijte koje sve bolesti može otkriti pregled zuba i usne šupljine.
Dijabetes – oboljeli od dijabetesa najčešće imaju problem sa bolestima desni jer imaju smanjenu sposobnost odbrane od mikroorganizama, što rezultira infekcijama u usnoj šupljini. Apscesi na desnima, oticanje, bolesti desni koje ne reaguju na uobičajenu terapiju i gubitak koštane mase znakovi su koji upućuju na dijabetes.

Stres – iako toga možda niste svjesni, zbog stresa za vrijeme spavanja možete škripati zubima, što dovodi do trošenja zuba. Stomatolog će pregledom ili rendgenskim snimkom to lako uočiti i preporučiti vam zaštitu za zube dok spavate. Osim zbog stresa, škripanje zubima može se događati i jer vam zubi ne liježu pravilno jedni na druge.
Prerani porođaj i mala porođajna težina – postoje istraživanja koja pokazuju da su bolesti desni, kao što je paradentoza, povezane s malom porođajnom težinom djeteta i preranim porođajem. Razlog toga je razvoj bakterija u ustima oboljelih pacijentkinja koje podstiču proizvodnju prostaglandina – upalnih molekula koje mogu uzrokovati prerani porod i ograničiti rast fetusa. Zato je poželjno da žene prije nego što zatrudne ili što prije u trudnoći provjere stanje desni i počnu sa liječenjem eventualnih problema što je prije moguće.

Srčane bolesti – upale desni i rizik od srčanog i moždanog udara međusobno su povezani. Istraživači tog područja pretpostavljaju da je to zbog toga što upala u ustima podstiče i upalu u drugim dijelovima tijela, uključujući i arterije, što povećava navedene rizike. Ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti, pobrinite se za to da vam je usna šupljina što zdravija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -