Naslovna Savjeti Šta su zubni ispuni i kada se koriste

Šta su zubni ispuni i kada se koriste

Bol, osjetljivost i nelagodnost u zubu mogu biti znak da se dešava nešto loše. Nakupljene bakterije mogu dovesti do propadanja zuba, slabljenja spoljnih slojeva zubne strukture, pa je za to potrebna profesionalna stomatološka intervencija. Srećom, punjenje (plomba) ovo može da popravi! Zubno punjenje je obnavljanje oblika i funkcije zuba, nakon što se zatvara šupljina nastala nakupljanjem bakterija. Ovo ne samo da oporavlja zub od nastalih oštećenja, već pomaže u sprječavanju daljeg nestajanja zuba. Postoji mnogo vrsta zubnih ispuna. Uobičajena procedura u ranim danima stomatologije bila je punjenje srebrom ili amalgamom. Danas je većina ispuna u boji zuba, a najčešća je kompozitna smola.

Ova vrsta punjenja koristi se za zamjenu manjih, konzervativnijih šupljina. Jedini nedostatak kompozitnog punjenja smolom je taj što se prilikom obnavljanja većih šupljina mogu biti podložne skupljanju, čime se otvora prostor između ivice materijala za punjenje i strukture zuba što omogućava priliv bakterija između zuba i ispuna. To bi potencijalno moglo dovesti do šupljine ispod punjenja… Ko bi pomislio da se tako nešto može dogoditi?! To je razlog zašto neki ljudi imaju osjetljivost nakon stavljanja ispuna odnosno plombe. Kada su veće šupljine, potrebne je restauracija, a preporučuju se inleji ili onleji. Inleji i onleji su ispuni koji se stvaraju pomoću digitalne tehnologije. Sastavljene su od jakog keramičkog materijala koji se ne skuplja, što stvara dugotrajniju i ugodniju restauraciju. Stavljanje ispuna, inleja ili onleja je jednostavan postupak koji donosi niz prednosti. To uključuje: obnavljanje zuba, smanjivanje bolova izazvanog oštećenjem zuba, sprječavanje daljeg oštećenja zuba.

Proces dobijanja ispuna, inleja ili onleja je prilično jednostavan. Prvo se uklanja onaj dio zuba koji je propao, kako bi se osiguralo da se radi na čistoj površini. Zatim se popunjava materijalom kako bi se šupljina zapečatila i potpuno se vratio oblik i čvrstina zuba. Kada vam je potrebna restauracija zuba, tada nema vremena da čekanje. Zbog toga je jako važno da se na vrijeme javite vašem stomatologu. Da bi se problemi sa zubima preduprijedili, potrebno je da redovno idete na preglede kod vašeg stomatologa, odnosno najmanje dva puta godišnje.

- Advertisment -

POPULARNO

Loše navike sa kojima bi trebalo da prestanete radi zdravijih zuba

Stomatolozi često primaju pacijente sa istrošenim zubima, povredama zuba, karijesima, pukotinama zuba i bolesnim desnima. U nekim slučajevima,...

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Sve što trebate znati prije ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Webinar: “Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”

Geistlich Webinar World Tour 2020 nastavlja se 25. avgusta. Nova tema je „Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”, a...
- Advertisment -