NaslovnaSavjetiŠta su zubni implantati i čemu služe?

Šta su zubni implantati i čemu služe?

- Advertisement -

Implantologija je nauka i grana dentalne medicine koja se bavi ugradnjom zubnih implantata u gornju ili u donju vilicu i predstavlja učinkovito i estetski u potpunosti zadovoljavajuće rješenje za svaku osobu kojoj nedostaje jedan zub, više njih ili čak svi zubi.

Zahvaljujući implantologiji, danas svako može imati osmijeh kakav je oduvijek želio.

Što su zubni implantati?
Zubni implantati su vijci koji se hirurškim putem postavljaju u viličnu kost kako bi se zamijenio prirodni korijen zuba.

Foto: smiledesing-kovac.hr

Izrađuju se od titana – visokokvalitetnog biokompatibilnog materijala koji nema ograničen vijek trajanja, uspješno srasta s kosti i organizam ga ne prepoznaje kao strano tijelo.

Implantati se ugrađuju ispod razine zubnog mesa i nisu vidljivi i služe kao nositelji protetske konstrukcije koju čine zubna krunica ili zubni most.

Implantati zbog toga mogu biti nadoknada jednom zubu ili više zuba u nizu, a mogu i služiti kao nosači konstrukcije mosta.

Upravo zahvaljujući implantatima, mogućnost ugradnje mosta više ne zavisi o broju i rasporedu preostalih zuba, nego se estetski i funkcionalno najkvalitetnije rješenje postiže upravo ugradnjom implantata.

Minimalno invazivna stomatologija
Minimalno invazivna stomatologija za pacijenta predstavlja obavljanje stomatoloških zahvata uz maksimalno očuvanje postojećih zuba i njihove strukture.

Foto: igofs.com.

Konkretno, to znači da će stomatolog učiniti sve da očuva i nadogradi već postojeći zub i da će ukloniti jedino onaj zub ili više njih ukoliko je to zaista nužno potrebno. Takođe, u slučaju potrebe za brušenjem zuba, ciljano i precizno će se izbrusiti isključivo onaj nužni minimum kako bi postojeća struktura zuba u što većoj mjeri ostala netaknuta i očuvana.

Prednosti ugradnje zubnih implantata
*izgledaju kao prirodni zubi i vraćaju osmijeh na lice
*sprječavaju propadanje kosti
*nije potrebno brusiti susjedne zube
*doživotna garancija – trajno su rješenje za nedostatak jednog ili više zuba
*vraćaju govorne funkcije i funkciju žvakanja i održavaju strukturu lica
*vraćaju samopouzdanje

Implantati izgledaju i funkcioniraju jednako kao prirodni zubi i sprječavaju propadanje ostatka kosti, što pomaže očuvanju zdravih zuba.

Prazan prostor u ustima nastao od gubitka zuba može uzrokovati zdravstvene probleme poput propadanja dijela vilice jer kost više nema zub za podupiranje.

Foto: dentalspaindianapolis.com

Upravo na ovaj način, osim što se vraća estetika i funkcionalnost, sprječava se i propadanje vilične kosti.

Prilikom ugradnje nije potrebno brusiti susjedne zube koji inače, prilikom ugradnje zubnih mostova, služe kao nosači mosta, što implantate čini najboljim rješenjem prilikom nedostatka jednog ili više zuba.

U pravilu se most izrađuje kada pacijentu nedostaje više zuba u nizu, dok se implantati ugrađuju kada nedostaje zub ili dva, te na njih dolazi krunica. Dentalni implantati služe kao trajno rješenje nedostatka zubi, za razliku od tradicionalnih mostova koji traju od pet do deset godina, zavisno o održavanju dentalne higijene i ispravnosti njege zubi.

Priprema ugradnje
Priprema prije same ugradnje implantata s pacijentom se, na temelju podataka dobijenih CT skenom, dogovara plan i tok zahvata i oporavka nakon zahvata. Preduslov za uspješnu ugradnju jeste zdrava i kvalitetna kost.

Kvalitet kosti utvrđuje se CT i ortopan snimkom. U slučaju da kvalitet vilične kosti nije zadovoljavajući, moguća je nadogradnja vještačkom kosti. U tom slučaju ugradnja će biti moguća tek kroz šest do osam mjeseci, koliko je potrebno za potpuno srastanje prirodne i vještačke kosti.

Foto: wholehealthdentist.com

Ugradnja implantata
Ugradnja implantata – titanski vijak hirurški se ugrađuje u viličnu kost pod lokalnom anestezijom, što zahvat čini u potpunosti bezbolnim. Sam zahvat traje 15 minuta.

Oporavak
Oporavak u roku od tri do četiri mjeseca implantat srasta s kosti i za to vrijeme na njemu se koristi privremena krunica.

Postavljanje trajnog protetskog rješenja
Konačno postavljanje trajnog protetskog rješenja – nakon što je proces oporavka završen, potrebno je oblikovati zubno meso za postavljanje trajnog vještačkog zuba, stoga se na implantat postavlja gingivoformer koji ostaje sedam dana.

Nakon tog koraka izrađuje se trajni vještački zub koji, ukoliko se pravilno održava oralna higijena, u vilici može ostati doživotno.

Foto: omegadentists.com

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje zubnih implantata?
Nakon ugradnje potrebno je voditi brigu oko održavanja oralne higijene jednako kao i kod prirodnih zuba. Zube je potrebno čistiti temeljno kako ne bi došlo do infekcije rane unutar usne šupljine.

Prilikom četkanja zuba oko osjetljivog područja treba pripaziti da ne bi došlo do oštećenja šavova i krvarenja. Zube je potrebno četkati nježno kružnim pokretima, a u fazi oporavka nakon ugradnje nikako ne treba koristiti električnu četkicu za zube.

Uz upotrebu četkice i paste za zube preporučujemo i korištenje vodice za ispiranje usta.

Kvalitet i cijena zubnih implantata
U današnje vrijeme tržište je preplavljeno implantatima raznih proizvođača, raznih kvaliteta s različitim cijenama.

Upravo se najjeftiniji implantati kod mnogih pacijenata u većini slučajeva zapravo pokažu najskupljom opcijom zbog svih mogućih komplikacija koje se mogu javiti kod implantata manjkavog kvaliteta.

Most ili implantat?
Jedno od najčešćih pitanja koje si pacijenti postavljaju je odlučiti se na ugradnju zubnog mosta ili zubnog implantata.

Foto: aurorafamilydentistry.ca

Odgovor na ovo pitanje idealno je utvrditi prilikom stomatološkog pregleda i konsultacije sa stomatologom.

Na temelju više različitih faktora, a to su broj zubi koji nedostaju, stanje i raspored preostalih zuba, stanje zubnog mesa i kosti te nivo higijene unutar usne šupljine, stomatolog će utvrditi koje protetsko rješenje je najbolje za pacijenta.

Ugradnja implantata najčešće je puno bolja opcija iz razloga što prilikom zahvata nije potrebno brusiti susjedne zube, dok ugradnja mosta zahtijeva brušenje susjednih, najčešće zdravih zuba, kako bi služili kao nosači mosta.

Dodatno, implantat predstavlja trajno rješenje, dok su i najbolji mostovi privremeno rješenje i s vremenom je potrebno zamijeniti ih.

Oporavak nakon ugradnje implantata
Neposredno nakon samog zahvata još uvijek je prisutno djelovanje anestezije koje može trajati i do nekoliko sati nakon što je obavljena ugradnja implantata.

Iako je sama ugradnja kratkotrajna i u potpunosti bezbolna, oporavak može uključivati oticanje te lagano krvarenje, što je uobičajena pojava i ne predstavlja opasnost za pacijenta.

Foto: aurorafamilydentistry.ca

Nakon što prestane djelovati anestezija, preporuka je bolove ublažiti analgeticima, o kojima se takođe najbolje posavjetovati sa stomatologom. Nakon dan ili dva, oteklina će početi da se smanjuje.

Za smanjenje rasta otekline preporučujemo korištenje hladnih obloga više puta dnevno u području ugradnje. Pacijent može jesti već isti dan nakon obavljenog zahvata, ali kako bi oporavak bio što lakši i ugodniji, treba pripaziti na osjetljivo područje i ne žvakati hranu direktno dijelom usne šupljine u koju je ugrađen implantat.

Pranje zuba, takođe, je moguće isti dan, uz iste mjere opreza te lagano četkanje oko osjetljivog dijela usne šupljine. Nikako se ne preporučuje korištenje električne četkice za zube prilikom oporavka.

Zubne proteze na implantatima
Zubne proteze na implantatima smatraju se polufiksnim protetskim radovima, što znači da se mogu skinuti u svrhu održavanja higijene same proteze i usne šupljine.

Temelj ove metode ugradnje protetske nadoknade je ugradnja implantata u viličnu kost, da bi se potom na ugrađene implantate pričvrstila zubna proteza.

Foto: drania.com.

Ukoliko se zahvat radi na gornjoj vilici, ugrađuju se četiri implantata, dok za donju vilicu mogu biti dovoljna i dva implantata. U odnosu na obične zubne proteze, zubne proteze na implantatima su stabilnije, što pacijentu omogućuje veći nivo opuštenosti prilikom konzumacije hrane te u samom govoru.

Prednost zubne proteze na implantatima je upravo kombinacija stabilnosti i jednostavnog održavanja oralne higijene zbog mogućnosti skidanja proteze.

All on 4
All on 4 revolucionarna je metoda koja pacijentu u roku od 24 sata, uključujući i inicijalni stomatološki pregled, omogućava dobijanje potpuno novih zubi.

Idealna je za pacijente kojima nedostaje nekoliko zubi ili čak svi zubi na donjoj ili gornjoj vilici. All-on-4 metoda izvodi se pri lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolna.

Pacijentu se u bezubu vilicu ugrađuju četiri implantata na koje se potom učvršćuje privremeni most. U roku do tri mjeseca, koliko je potrebno da ugrađeni implantati srastu s kosti vilice, privremeni most zamjenjuje se trajnim mostom.

Zubni most ugrađen ovom metodom predstavlja fiksno i dugotrajno protetsko rješenje za pacijenta, vraća izgubljenu funkciju žvakanja, a pri tome su zadovoljeni i svi estetski standardni te samim time pozitivno utiče na stanje pacijenta.

Foto: dentistryonpark.com

All on 6
All on 6 vrlo je slična All on 4 metodi, samo što se prilikom ove metode fiksni most ugrađuje na šest implantata, umjesto na četiri.

All-on-6 metoda u pravilu je bolja od “sve na četiri” metode samim time što više ugrađenih implantata predstavlja više nosača za fiksnu konstrukciju mosta.

Razlog zašto se ne koristi uvijek je to što, zavisno o stanju i količini vilične kosti pacijenta, nekad nije moguće ugraditi svih šest potrebnih implantata.

All on 6 metoda, takođe, se izvodi pod opštom anestezijom, u potpunosti je bezbolna i sadrži sve prednosti all-on-4 metode, uz dodatnu sigurnost i čvrstoću cjelokupne protetske nadoknade zahvaljujući većem broju ugrađenih implantata.

Mini implantati
Isto kao i standardni implantati, i mini implantati izrađuju se od titana i u potpunosti su biokompatibilni. Njihova ugradnja vrši se u situacijama kad situacija unutar usne šupljine ili kosti ne dopušta ugradnju standardnih implantata, a svrha im je stabilizacija totalne proteze.

Foto: clovedental.in

Mock-up i wax-up postupci
Mock-up je postupak pri kojem stomatolog pomoću privremenog materijala za estetske ispune oblikuje pacijentove nove zube, odnosno dizajnira ih u praksi.

Mock-up zubi nisu trajno rješenje, nego se prema njima uzima silikonski otisak prema kojem se u dentalnom laboratoriju wax-up postupkom u vosku izrađuje pacijentov novi osmijeh.

Zavisno o zadovoljstvu pacijenta, izrađeni wax-up otisak može predstavljati konačan izgled pacijentovih novih zuba ili se, u dogovoru s doktorom, mogu napraviti prepravke i unapređenja prema pacijentovim željama i zamislima.

Izvor: ordinacija Smile Design Kovač

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -