NaslovnaSavjetiŠta su viniri za zube?

Šta su viniri za zube?

- Advertisement -

Viniri za zube, fasete, ljuskice, ljuspice su sinonimi i označavaju protetsku nadokandu koja je izrađena od tankog sloja materijala koji prekriva prednju površinu zuba, a sa ciljem da se promijeni oblik, veličina, boja i transparentnost zuba.

Da bi uopšte krenuli u potrupak izrade vinira, najbolje je incijalno uraditi stomatološki pregled. Parametri koji određuju da li ćemo se opredijeliti za izradi vinira su, prije svega, zagrižaj, kao i prisustvo velikih plombi.

Ukoliko je zagrižaj nepovoljan, dolazi do velikog opterećenja zuba na kome je vinir te njegovog ugibanja i može doći do odvajanja gleđi koja drži vinir i posljedično do ispadanja vinira. Ukoliko pak postoje velike plombe na zubima, tada vinir nije indikovan jer vrlo lako može doći do loma tako oslabljenog zuba.

Foto: nedgreenberg.com

Viniri mogu biti izrađeni od kompozitnog materijala i keramike. Kompozitni viniri su ljuspice od materijala od koga se izrađuju bijele plombe. Oni se izrađuju direktno, u jednoj posjeti stomatologu. U slučaju odlamanja, moguća je reparacija vinira. Mana im je trajnost. Moraju se mijenjati na dvije, tri godine jer počinju da mijenjaju boju.

Keramićki viniri, kako im ime kaže, izrađuju se od specijalne vrste keramike u tankom sloju. Za njihovu izradu potrebno je minimalno izdrusiti prednju površinu zuba, na koju se kasnije lijepi gotov vinir. Za razliku od kompozitnih, dugotrajnije su rješenje i sama njihova izrada duže traje, jer se izrađuju u laboratoriji.

U slučaju odlamanja dijela vinira, mora se zamijeniti novim, nema reparacije. Oralna higijena se sprovodi standardno uz upotrebu četkica za zube, paste i sredstava za održavanje međuzubnog prostora (konac, interdentalne četkice, oralni irigator).

Izvor: instagram/dr_teodora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -