Šta su navlake za zube i kada se postavljaju

  Vještačke krunice (navlake za zube) su kapice koje se stavljaju preko zuba, a imaju oblik prirodne krunice (vidljivi dio zuba). One imitiraju pravi zub i imaju iste funkcije kao i naši zubi. U nastavku teksta možete da pročitate kada se preporučuju navlake za zube, koje vrste postoje i koja je za vas najpogodnija.
  Ima nekoliko situacija kada će vam stomatolog preporučiti izradu navlake za zube
  *Kada zbog prethodnih kvarova i plombiranja već nedostaje veliki dio zuba. Tada preostali, zdravi dio zuba, nije u stanju da čvrsto veže toliko veliku plombu za sebe, niti da podnese pritisak žvakanja. Stavljanje plombe u ovom slučaju može se završiti komplikovanim pucanjem zuba poslije koga je jedino rješenje njegovo vađenje. Da bi se zub spasao radije se ojačava navlakom.

  navlake za zube

  *Ukoliko se odlomio veći dio vašeg zuba
  *Kada su zubi natrpani jedan preko drugog. Iako je u ovakvim slučajevima bolje rešenje nošenje proteze za ispravljanje zuba, navlake za zube, takođe, mogu poboljšati izgled i istovremeno zaustaviti dalju upalu desni oko natrpanih zuba.
  *Kada vaš prirodan zub ima nepravilan oblik, ukoliko je krunica zuba istrošena ili previše sitna, stavljanjem navlake za zube preko njega mogu se postići odlični rezultati
  *Kada ste ugradili implant. Implant, naime, nadomešćuje korijen zuba, a dalje je potrebno na njega dodati i dio koji će imitirati krunicu
  *Ukoliko nedostaje zub, da bi se on nadoknadio nekada je potrebno uraditi most. Tada se na okolne zube stavljaju navlake za zube (krunice).
  Morate, međutim, da bude svjesni da prijedlog za izradu krunice može dati samo vaš stomatolog, nakon pregleda i snimanja zuba. Istovremeno će odrediti i koja vrsta navlake je za dati zub najbolje rješenje.

  navlake za zube

  Koje vrste navlake za zube postoje
  Krunice se mogu praviti kao privremene ili kao trajne, pa se shodno tome razlikuje materijal od koga su izrađene. Privremene navlake za zube se uglavnom modeluju od akrilata ili kompozita, nekada nemaju savršen izgled, ali one ionako služe samo da premoste period potreban da se u laboratoriji naprave definitivne, trajne zubne navlake. Trajne zubne krunice prave se od nešto čvršćih materijala: metala, keramike ili njihove kombinacije.
  Iako se danas rjeđe izrađuju, metalne navlake za zube i dalje imaju svojih prednosti. Za njihovo postavljanje potrebno je najmanje mjesta – što znači da se tokom pripreme zub najmanje brusi. Dalje, ove krunice su mehanički najotpornije na habanje i odlamanje dijelova. Njihov nedostatak i, ujedno, razlog iz koga su danas sve više potisnute, jeste činjenica da nemaju lijepu boju. One su najčešće tamno sive ili zlatne.

  navlake za zube

  Metalokeramičke krunice zapravo imaju kao bazu sloj metala, ali je preko njega sloj keramike (porcelana). Metal ovoj krunici daje otpornost na sile žvakanja i na pucanje, a keramika joj daje boju zuba. Ove navlake za zube se kod nas najčešće izrađuju. Keramičke krunice su nezamjenjive za prednje zube, kod kojih estetika mora biti savršena. Takođe, predstavljaju odlično rješenje za osobe koje su sklone alergiji na metale. Iako je ranije važilo da su keramičke navlake za zube slabije nego metalokeramičke – to više nije slučaj. Tehnologija je učinila da svuda u svijetu keramika polako potpuno zamjenjuje metalokeramičke krunice. Ove navlake za zube su i nešto skuplje od prethodno nabrojanih, što ih kod nas čini i manje popularnim.

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.