fbpx
NaslovnaSavjetiŠta su i kako nastaju bijele mrlje na zubima

Šta su i kako nastaju bijele mrlje na zubima

- Advertisement -

Bijele mrlje se obično razvijaju na zubima iz više razloga. Vaš stomatolog može objasniti specifične uzroke, a zatim odrediti najbolji način liječenja vašeg stanja.

Dijeta

Previše kisele hrane može izazvati bijele mrlje na zubima. To je zato što visoko kisela hrana izjeda vašu zubnu gleđ. Ovaj spoljni sloj štiti vaše zube od oštećenja.

Ishrana bogata šećerom takođe izaziva stvaranje kiselog plaka, koji može da erodira gleđ. Kisela hrana i pića uključuju gazirane napitke i određeno voće, kao što su limuni, pomorandže i grejpfrut.

Refluks kiseline je još jedan okidač jer proizvodi kiselinu u želucu, grlu i ustima. Kako se vaša zubna gleđ pokvari, možete osjetiti i druge simptome kao što su osjetljivost na hladnu ili toplu hranu i piće.

Fluoroza

Fluorid jača zube i sprečava karijes, ali previše fluorida u zubima u razvoju može imati suprotan efekat, izazivajući karijes i promjenu boje. Ovo se može desiti kada deca konzumiraju previše fluorisanih pića ili progutaju pastu za zube sa fluorom. Fluoroza takođe uzrokuje ispucanu gleđ, što otežava pranje i čišćenje zuba.

Hipoplazija gleđi

Ovaj nedostatak se odnosi na manje gleđi od normalnog. Hipoplazija gleđi može biti rezultat nutritivnog nedostatka koji uzrokuje gubitak minerala u zubu. Krivci uključuju stanja poput celijakije, gdje tijelo ima poteškoća da apsorbuje hranljive materije zbog oslabljenog imunološkog sistema.

Uzimanje antibiotika za liječenje groznice takođe može ometati apsorpciju hranljivih materija. Pored toga, pušenje tokom trudnoće može izazvati ovo stanje kod djece. Ostali simptomi hipoplazije gleđi uključuju brazde ili linije u zubima i osjetljivost zuba.

Akumulacija plaka

Bijele mrlje na zubima se takođe mogu formirati zbog nakupljanja bakterijskog plaka. Ovo je rezultat loše higijene zuba, kao što je neredovno pranje zuba ili koriđćenje konca. Takođe se može javiti kao neželjeni efekat nošenja proteza.

Ove mrlje, koje se mogu pojaviti na zubima nakon skidanja proteza, uzrokovane su nagomilavanjem naslaga plaka ispod ili oko lokacije bravica. Nedovoljna oralna higijena ili nemogućnost temeljnog uklanjanja plaka između bravica dovode do ove demineralizacije zuba. Zub može izgledati grubo i napuknuto.

Spavanje otvorenih usta

Možete primijetiti bijele mrlje na zubima kada se probudite ujutru, koje nestaju nakon nekoliko sati. Ovo je često uzrokovano spavanjem sa otvorenim ustima cijele noći. Ove bijele mrlje su uzrokovane dehidracijom površine gleđi vaših zuba. Kada pljuvačka ponovo obloži zube, oni će se rehidrirati i bijele mrlje će nestati.

Ako ste bolesni od prehlade, veća je vjerovatnoća da ćete spavati otvorenih usta.

Izvor: healthline.com

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -