NaslovnaSavjetiŠta su i čemu služe dentalni fileri

Šta su i čemu služe dentalni fileri

- Advertisement -

Peglanje bora je već uobičajena stvar, a mnogi sada “sređuju” i desni. Evo kako i zašto. Kako starimo, pojavljuju nam se bore oko očiju, ušne školjke se opuštaju, ali estetska hirurgija ima rešenja za sve te “boljke”. Vremenom se i desni povlače, ali na sreću ili nažalost, dostupni su i fileri za desni. Većina ljudi prihvata da se desni jednostavno povlače kako starimo, ali drugih posežu za kozmetičkim rješenjima, odnosno dermalnim filerima. Stomatolozi sada nude uslugu popunjavanja “šupljina” koja se stvaraju između korijena zuba zbog povlačenja desni.

Procedura je prilično jednostavna. Koriste se isti fileri koji se stavljaju i u usne, samo što se ubrizgavaju u desni, ispunjavajući prostor između zuba sintetičkom hijaluronskom kiselinom. Iako se prije ubrizgavanja filera provjerava da li su desni potpune zdrave, uvek postoji rizik od infekcije ili alergijske reakcije. Osim toga, dermalni fileri mogu da budu uzrok dugoročnih problema sa desnima.
-Rizik koji nose dermalni fileri je ozbiljan i može da pogorša situaciju povučenih desni. Desni su visoko vaskularne, odnosno dosta su prokrvljene i ukoliko ubrizgavanje filera u krvne sudove dovede do zatvaranja tih krvnih sudova, rezultat može da bude nekroza. Drugim riječima, može se desiti da tkivo pocrni, na kraju potpuno odumre i otpadne”, kaže dermatolog Luk Torli.

To svakako ne zvuči dobro.
-Lično ne bih preporučio nikome ovaj tretman, ni prijateljima, ni porodici, ni pacijentima”, dodaje stomatolog.
Doktor Torli još kaže da čak i da ova procedura bude uspješna, vrlo je vjerovatno da bi morala da se ponavlja na tri do šest mjeseci. Umjesto toga, savjetuje da se prvo utvrdi uzrok povlačenja desni, i da se onda pokuša liječenje u skladu sa savjetima stomatologa. (Mondo)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -