NaslovnaSavjetiŠta su fistule?

Šta su fistule?

- Advertisement -

Fistula na zubnom mesu je kanalić kroz koji se gnoj prazni iz mjesta nastanka u usnu šupljinu te ostavlja čudan ukus u njoj. Taj kanalić izgleda kao mala crvena izbočina na sluznici, a pojavljuje se u slučaju gnojne upale ili zubnog apscesa, odnosno bakterijske infekcije koja se postepeno razvija u području gornje ili donje vilice.

Glavni uzrok nastanka fistule je svakako nepravovremeno liječeni karijes ili nekvalitetan ispun zubnog korijena. Stomatolozi je smatraju vrlo opasnom pojavom koja zahtijeva hitno liječenje. No često se kasno otkriva, jer ne uzrokuje značajnu bol.

Pritiskom na kost u blizini bolesnog zuba kroz fistulu izlazi gnoj, a to nam pomaže da razlikujemo fistule od drugih sličnih promjena na sluznici. One se najčešće nalaze unutar usne šupljine, ali mogu se razviti i na koži lica i vrata. Tada izgledaju poput bubuljice kroz koju je, takođe, moguće istisnuti gnoj.

Fistula ne boli, a većina bolova od fistule dolazi zbog pritiska na mjesto infekcije. Dodatnu bol i oticanje može uzrokovati tek privremeno začepljenje fistule. No iako se kroz fistulu može isisati dio gnoja i tako smanjiti pritisak i bol, to ne znači da je infekcija izliječena. Osim boli na dodir, moguće je da ćete osjetiti i ove posljedice:
*bol koja se širi na ostatak desni i usne šupljine
*toplina na prostoru upale
*crvenilo kože
*gnojni sadržaj iz fistule
*otežano zatvaranje usta
*povišena temperature

Foto: krenizdravo.hr

Prisustvo fistule govori kako postoji infekcija u predjelu vrha korijena zuba koja se mora što prije tretirati. Kada primijetite fistulu na zubnom mesu, nemojte pokušavati da je uklonite sami. S obzirom na to da je nastanak fistule povezan s drugim problemima u usnoj šupljini, obavezno se obratite svom stomatologu.

On će nakon dijagnoze odrediti na koji način će se odstranjivanje i liječenje fistule odviti. Samo stomatolog može utvrditi prisutnost i vrstu fistule (vanjska i unutrašnja). Prvu vrstu je lako otkriti vizuelnim pregledom, ali dijagnoza druge je nemoguća bez rendgena.

Izvor: Instagram/drjelic_dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -