NaslovnaObavještenjaŠta su bijele mrlje na zubima?

Šta su bijele mrlje na zubima?

- Advertisement -

Nerijetko smo u prilici da kako kod djece tako i kod odraslih, primijetimo bijele promjene na zubima i pitamo se šta je to i imali li rješenja za takve promjene? Bitno je znati da su tri najčešća uzroka takozvanih bijelih mrlja po zubima, a molarno incizalna hipomineralizacija ili MIH je jedan od mogućih uzroka. Predstavlja anomaliju koja se može vidjeti na prvim stalnim kutnjacima i obično je u kombinaciji sa sličnim promjenama na prvim i drugim sjekutićima. Mliječni kutnjaci, takođe, mogu biti zahvaćeni ovakvim prom,enama, što nazivamo hipomineralizacija mliječnih kutnjaka (DMH). S obzirom da se ova pojava javlja na ograničenom broju zuba ukazuje da je smetnja u mineralizaciju zuba bila samo u određenom period njihove mineralizacije.

Čak i sama polja sa bijelim promjenama variraju od malog ograničenog polja do zahvaćenosti cijelog zuba. Znajući da se razvoj prvih stalnih molara i sjekutića odvija u prve tri godine djetetovog života to i jeste period koji je bitan za dijagnozu ukoliko se promjene jave kasnije nakon nicanja stalnih zuba. Što se tiče promjena na mliječnim zubima, treba se fokusirati na period trudnoće majke i tu tražiti uzrok.
Kako izgledaju ovakve promjene i zašto ih je potrebno tretirati?!
Gleđ zuba je promijenjene boje, koja može da varira od mliječno-bijele do smeđe. Gleđ je na tim mjestima meka, krhka i porozna, a samim tim i manje otporna. Kao posljedica svega ovoga, ovakvi zubi su vrlo osjetljivi na karijes koji se lako razvija u smjeru dentina i brzo nastaju velike karijesne lezije. Ovakva mjesta mogu biti bolna i osjetljiva, što dovodi do lošijeg pranja takvih mjesta na zubu. Plak se skuplja i dovodi opet do brzog razvoja karijesa. Ovakve osjetljive zube je ponekad jako teško anestezirati, što je neophodno za sprovođenjem terapijskih mjera bilo da se radi o popravci ili samo zalivanju zuba. Zbog svih ovih činjenica prevencija je jako bitna, roditeljima je neophodno detaljno pokazati tehniku pranja i motivisati kako roditelje, tako i djecu. Potrebno je zaliti fisure, aplikovati fluoride u vidu gelova u ordinaciji i zakazivati češće kontrole. Ponekad je dobra preventivna mjera primjena određenih pasti koje sadrže visoke koncentracije kalcijuma, koji može poboljšati remineralizaciju zuba i smanjiti njihovu osjetljivost.

Fluoroza zuba je drugi uzročnih belih mrlja na zubima. Fluoroza nastaje najčešće kad se pije fluorisana voda u kojoj koncentraciji fluora prelazi 1:2 miliona, preporučeno je 1:1 milion. Učestalost fluoroze i intenzitet promjene boje proporcionalni su koncentraciji fluora u vodi kao i ukupnoj količini konzumiranoj u period razvoja zuba. Same promjene boje mogu biti različite od kredasto bijele do čak žućkasto-smeđe. Same promjene se ne javljaju na mliječnim zubima, što se objašnjava malim koncentracijama fluora u intrauterinskom period. Stečena hipomineralizacija zuba ili početne karijesne lezije su jedan od vodećih uzroka za prisustvo bijelih mrlja na zubima. Dugo se tragalo za neinvazivnom metodom, kojom bi se bez brušenja zaustavio početni karijes na zubima. Dobra vijest je da postoji brza, jednostavna, komforna i efikasna terapijska opcija. Terapija infiltracijom preparatom ICON smooth surface je upravo ovakvo rješenje. U početku je terapija tečnom specijalno smolom razvijena kako bi se rani kontaktni karijes zaustavio bez bušenja zuba. Međutim, ovaj novootkriveni terapijski postupak korišćenja Icon preparata uspješno se koristi za estetsko rješavanje diskoloracija zuba.

Upotreba Icon-a nije rezervisana za bijele mrlje koje su početna karijesna lezija može se podjednako uspješno koristiti i kod fluoroza zuba tako, drugih nekariogenih belih mrlja čak i kod razvojnih poremećaja gleđi koje smo napred spominjali MIH. Ranije je jedino efikasno rješenje za ovakve promjene na zubima zahtijevalo invazivne tehnike koje podrazumijevaju gubitak zubne supstance. Rješavanje ovakvih promjena vinirima pored toga što zahtijevaju žrtvovanje zubne supstance, skupa su rješenja. Upravo zbog toga je tretman bijelih mrlja Icon-om genijalno jednostavno rješenje. Metoda infiltracije funkcioniše vrlo jednostavno, nakon pripreme nagrizajućim gelom na zahvaćenu površinu nanosi se infiltrat, vrlo tečna smola, koju kapilarne sile povlače duboko u poroznu gleđ gdje se on zatim vezuje svjetlosnom polimerizacijom (lampom za prosvjetljavanje plombi). Na taj način se sakrivaju bijele mrlje i sama tretirana površina Icon preparatom vizualno odgovara prirodnoj gleđi. Ono što je vrlo važno očuvana je zdrava zubna struktura. (www.dentalvortex.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -