fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta su bezmetalne krune?

Šta su bezmetalne krune?

- Advertisement -

Bezmetalne krune predstavljaju najnoviju vrstu protetske nadoknade. Radi se krunama koje umJesto potpore od metala imaju potporu od cirkonijuma. Cirkonijum je metal IVB grupe Periodnog Sistema Elemenata, ime je dobio po istoimenom mineralu. Za stomatologiju, i medicinu uopšte, cirkonijum je postao interesantan zbog svojih osobina: izuzetno je čvrst, otporan na pritisak, a ima visok module elastičnosti, biokompatibilan jer ne daje reakcije sa organizmom niti alergije bilo koje vrste.

Pored svih tih osobina, neprikosnovena upotreba cirkonijuma u stomatologiji je zasnivana na tome što omogućava maksimum estetike u odnosu na sve dosadašnje materijale. Cirkonijum je bIJele boje te se zato može mnogo lakše prilagoditi idealnoj boji zuba, za razliku od sivog metala. U stomatologiji cirkonijum se koristi u pločama iz kojih se kompjuterski sIJeku idealni, kompjuterski dizajnirani dIJelovi, sa svim karakteristikama zuba (imitiraju se linije i ispupčenja koja prirodno postoje na zubu) što doprinosi prirodnijem izgledu zuba.

Bezmetalne krune mogu da bude potpuno od cirkonijuma, ili da imaju samo osnovu od cirkonijuma, a ostatak od standardne keramike. U oba slučaja estetika je na mnogo većem nivou, nego što je sa metalokeramičkim krunama. Bezmetalne krune se upotrebljavaju kod promjene boje zuba, promjene oblika zuba, promjene položaja zuba, ukoliko se polomi krunica zuba, a takođe i za postizanje potpune protetske rehabilitacije odnosno dobijanje “holivudskog osmijeha”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -