fbpx
NaslovnaObavještenjaŠta stomatolog očekuje od poslodavca, koje su mu obaveze i koji je...

Šta stomatolog očekuje od poslodavca, koje su mu obaveze i koji je poslovni model najbolji?

- Advertisement -

Stomatolozi koji su tek završili fakultet ne mogu odmah da počnu samostalno da rade, da otvore svoju ordinaciju i da budu svoje „gazde“. Prvo im treba određeno iskustvo, da “peku” zanat kod nekog starijeg kolege, da bi stekli iskustvo, rutinu…, a potom i dosta finansija da bi se osamostalili.

Napravljena je jedna zanimljiva anketa na temu šta mladi stomatolog može da očekuje od poslodavca, koja su njegove obaveze i koji je poslovni model (plata ili procenat) najbolji. Bilo je raznih prijedloga, odnosno odgovora.

Foto: bbc.com

Jedan od odgovora je bio da bi dobar poslovni model mogao biti da budući zaposleni iskreno kaže šta umije da radi, koje vještine poseduje i koliku i kakvu nadoknadu za to očekuje.

Ako to poslodavcu odgovara šanse su dobre da im saradnja potraje. Sa druge strane poslodavac iskreno treba da kaže za koje mu poslove pomoć uposlenika treba i da kaže kako i koliko bi to plaćao.

Zanimljiv je bio komentar jedne od učesnica u anketi, ko bi pustio stomatologa da dođe i uči posao u ordinaciji a da nije prijatelj ili rođak ili poznanik? Da gleda, asistira, da mu ponekad dozvoli da odradi nesto, i da ga polako uvodi u posao bez da očekujete novčanu nadoknadu za to???

Foto: freepik.com

Da bi došao do procenta, da bude odgovoran za obavljen posao i ponovljene radove mora prvo da nauči od nekog. I na kraju pitanje, ko je snosio odgovornost za gubitke na početku karijere dok su učili „zanat“, a da to nisu ordinacije roditelja i prijatelja.

Bilo je i odgovora da bi im dali fiksnu platu, do toga da se radi na procenat, bilo da je 30, 40 i 50%. Procenat bi trebalo da zavisi od više faktora (lokacije ordinacije, opreme, organizacije rada i radnog vremena, osoblja i asistenata, cijena, materijala koji se koriste, količine posla koju ordinacija generiše).

Bilo je i prijedloga za osnivanje „Stomatološke zadruge“, gdje bi pod jednim krovom radilo dva ili više stomatologa i dijeli bi troškove…

Foto: app.emaze.com

Interesantan je bio i prijedlog da bi, pošto svršeni studenti stomatologije nisu osposobljeni za samostalan rad, da bi trebalo smanjiti kvotu upisa, reorganizovati edukaciju i finansiranje fakulteta.

Po toj ideji, student ne smije da završi fakulteta ako nije, naprimjer, izvadio 50 zuba, stavio 50 ispuna, napravio 20 proteza…

Vratiti na minimun godinu dana, čak i duže, država da isplaćuje neku nadoknadu stažeru – obezbijediti mentora 1 na 1. Ključna stvar je mentorstvo koje mora da bude ozbiljno i na obostranu korist.

Doprinosi stomatologa poćetnika (poslije staža, bilo da se odluči za samostalnu ordinaciju ili rad kod nekoga) da krenu od manjeg procenta i da rastu sa godinama radnog staža do recimo pet godina.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -