NaslovnaSavjetiŠta se može učiniti kada su vam zubi previše oštećeni?

Šta se može učiniti kada su vam zubi previše oštećeni?

- Advertisement -

Da zube maksimalno treba čuvati shvatimo uglavnom prilično kasno. Naime, ne pridržavamo se čak ni osnovnih principa kada je njega zuba u pitanju, ne pazimo na ishranu, koja vrlo često zna da bude opasan neprijatelj naših zuba, a takođe ne posjećujemo redovno stomatologa.

Naši zubi, iako tako možda ne izgledaju zapravo jesu zapušteni. I onda kada dođemo kod stomatologa sa više od pet pokvarenih zuba, koji su na ivici vađenja, onda shvatimo da ipak stvari nisu onakve kakvima izgledaju.

Foto: fema.store

Sa druge strane, neki zubi i izgledaju kao da im je potreban ozbiljan „remont“. I zato, navodimo šta će vam vrlo vjerovatno zubar reći u tim situacijama:

Ako vam nedostaje dio zuba – rješenje je krunica za zube
Nije svaki zub od kojeg je ostalo neko parče „već za bacanje“. Naime, stomatolozi nekada znaju da budu mađioničari i da poprave ono što je na izgled nemoguće. Vrlo je važno znati da ugradnja krunica za zube, navlaka za zube unaprjeđuje vaš izgled i daleko je funkcionalna.

U polomljene zube često zna da upadne nešto, često umiju da budu neprijatni samim svojim postojanjem, jer su im ivice oštre i onda se trudimo da izbjegavamo žvakanje na tu stranu. Mi se zapravo samo mučimo.

Foto: unsplash.com

A kada odlučimo da odemo kod doktora, onda zaista nastaje pravi preokret, jer nakon zaršetka tog zahvata, odnosno ugradnje krunica za zube, vi ćete se zaista osjećati kao novi čovjek. A ukoliko ste ugradili i više krunica, onda ćete i izgledati kao novi čovjek.

Šta ako je zub previše pokvaren?
Opet ćemo ponoviti – stomatolozi uvijek nađu rešenje za vaš problem. Oni su se zaista nagledali različitih situacija i sigurno nećete biti prvi pacijent koji je došao sa nekim specifičnim problemom.

Dakle, ukoliko je vaš okrnjeni zub previš pokvaren i jednostavno ne postoji tehnički način da se ugradi krunica za zube, stomatolog će vam preporučiti da taj zub izvadite. I zapravo tu nije kraj. Naravno da nećete ostati bez tog zuba.

Foto: lovepanky.com

Stomatolog će vam preporučiti da ugradite zubni implant, dakle vještački korijen zuba i naravno zubnu krunicu. Samim tim, samom ovom kombinacijom, vi dobijate jedan novi zub u vašoj vilici. Vizuelno i funkcionalno daleko iznad proseka, ukoliko posjetite dobru stomatološku ordinaciju.

Osjećajno će utisak biti malo drugačiji dok se ne naviknete, ali sve će to vremenom doći na svoje mjesto. U svakom slučaju taj zub vas više neće mučiti i možda je najbolja opcija da prirodni zub bude zamijenjen implantom.

Šta ako vam nedostaje cio zub?
Da, i ovo se može desiti. Prije određenog vremena izvadili ste zub ili je sam ispao ili ste ga jako davno izvadili i sada želite da se nešto promijeni. Često u tim trenucima nismo ni svjesni koliko će nam neki zub trebati, čak i ako se on ne vidi, odnosno i ako se ne vidi da ga nema.

Foto: qinion.com

Svaki zub ima jednaku funkciju i vrlo je važan, zato i postoji tačno toliko zuba koliko postoji. Ukoliko nemate zub ista je procedura kao i kada vam izvade već previše oštećen zub. Dakle, uvijek postoji opcija implanta.

Međutim, ono što je važno da znate to je činjenica da umjesto implanta možete uraditi i zubni most, ukoliko su svi ostali zubi zdravi i ukoliko fali samo jedan. Ovo, takođe, može da bude dobra opcija i vjerovatno će vam je i predložiti vaš stomatolog.

Izvor: Akter

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -