NaslovnaSavjetiŠta se može dogoditi vašoj djeci ako spavaju s otvorenim ustima?

Šta se može dogoditi vašoj djeci ako spavaju s otvorenim ustima?

- Advertisement -

Nekim roditeljima je slatko kad njihova djeca mirno spavaju otvorenih usta. Međutim, disanje na usta kod djece nije tako bezazleno kao što se na prvi pogled može učiniti.

Zapravo, to može ukazivati na određene medicinske probleme i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Mnogo je medicinskih problema zbog kojih dijete može disati na usta.

Foto: dijetaifitnes.com

Oni se sastoje od začepljenja nosa (uzrokovanog alergijama, sinusitisom ili drugim problemima), upale ili različitih vrsta začepljenja, poput polipa, na primjer. Nekima, međutim, od nas disanje na usta navika je iz ranog djetinjstva.

Ako je vaše dijete naviklo da spava otvorenih usta, postoji razlog za brigu. Evo nekih zdravstvenih problema koji mogu nastati disanjem na usta kod djece:

Apneja za vrijeme spavanja
Prema doktorima, disanje na usta može prouzrokovati pojavu apneje u snu (ili pogoršati apneju ako je osoba već ima), a to je jedna od najozbiljnijih zdravstvenih posljedica ove navike disanja. Apneja je poremećaj spavanja koji se javlja kada čovjekovo disanje naglo prestane, a zatim počne iznova.

Foto: hollywoodsmile.rs

Simptomi apneje uključuju naglo zaustavljanje disanja tokom spavanja, glasno hrkanje, buđenje sa suvim ustima, nesanicu i dnevni umor. Apneja je opasna sama po sebi, a povrh toga može uzrokovati i druge zdravstvene probleme kao što su problemi sa srcem, jetrom i metabolički problemi.

Suva usta i karijes
Kad dišemo na usta, protok vazduha isušuje usne i cijela usta, uključujući i desni. Rezultat su promjene u bakterijama koje prirodno žive u našim ustima, što može uzrokovati karijes i probleme s desnima.

Loš zagriz i drugi problemi sa zubima i vilicom
Navika upotrebe usta za disanje umjesto nosa donosi čitav niz problema sa zubima i vilicom. Iskrivljeni zubi, loš zagriz i nepravilan rast zuba samo su neki od njih.

Foto: hr2.htgetrid.com

Dugo i usko lice
Prema studijama, disanje na usta i držanje jezika u pogrešnom položaju čine donji dio lica dužim. Te su osobine prilično istaknute kod djece nakon pete godine.

Osim izdužene donje polovine lica, disanje na usta može dovesti do takozvanog konveksnog profila s malom bradom i kosim čelom. Ako primijetite disanje na usta ili bilo kakve druge probleme s disanjem kod svog djeteta, što prije posjetite doktora.

Samo kvalifikovani doktori mogu dati dijagnozu vašem djetetu i dati vam potrebne medicinske smjernice, savjetuje Bright Side.

Izvor: Index

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -