NaslovnaSavjetiŠta se događa sa zubima dok smo bolesni?

Šta se događa sa zubima dok smo bolesni?

- Advertisement -

Zdravlje zuba i usne šupljine može biti ozbiljno narušeno raznim bolestima, a infekcije i upale u tijelu mogu se proširiti na zube i desni. Najčešće bolesti koje uzrokuju probleme sa zubima uključuju karijes, parodontitis, gingivitis i oralne infekcije.

Hronične bolesti poput dijabetesa ili srčanih bolesti, takođe, mogu negativno uticati na zdravlje zuba. Pored ovih bolesti i razne viroze ili bakterijske bolesti od kojih obolimo mogu imati negativan utjecaj na zdravlje zuba.

Naime, ako imate grip, prehladu ili nekakvu virozu i to ostavlja traga na zdravlju zuba. Postoji nekoliko uobičajenih pojava u našim ustima i zubima kada smo bolesni, koje mogu štetno uticati na zube:

1.Dehidracija
Tokom viroze ili bakterijske upale visoka temperatura može dovesti do dehidracije, a koja utiče na zdravlje zuba. Kako biste ovo izbjegli svakako je dobro tokom dana lagano pijuckati vodu koja će isprati ostatke hrane, ali i ostalog sa gleđi. Uprkos mišljenju, ipak nemojte pretjerivati sa čajevima s medom i limunom jer ovaj napitak može oštetiti gleđ.

2.Povraćanje
Kao što smo prije naveli, viroza negativno utiče na stanje u ustima, a posebno ako je riječ o crijevnoj virozi koja uključuje povraćanje. Povraćanje dovodi vaše zube u čest kontakt sa želučanom kiselinom, koja je jako snažna i može dovesti do oštećenja zubne gleđi.

Još nešto o čemu trebate voditi računa jeste da ne perete zube odmah nakon povraćanja. Naime, ako to napravite tada ćete želučanu kiselinu utrljati po zubima. Bolja solucija je da prvo dobro isperete usta vodom i tek nakon pola sata iščetkajte zube.

3.Bol u sinusima
Jeste li znali da teže prehlade, virusi i infekcije sinusa mogu uzrokovati zubobolju? Pritisak možete ublažiti omotavanjem toplog, mokrog ručnika oko nosa, obraza i očiju. Međutim, ako zubobolja potraje svakako se posavjetujte sa svojim stomatologom kako biste provjerili da nije nešto ozbiljnije.

4.Lijekovi
Sirupi, slatki lijekovi i pastile dominiraju policama protiv prehlade i grip u apotekama, ali oni su stvarno, jako loši za zube jer sadrže mnogo šećera. Radije potražite verzije bez šećera. Kako biste se zaštitili od negativnih posljedica bolesti na zdravlje zuba, važno je redovno posjećivati stomatologa, posebno ako je riječ o pacijentima sa hroničnim bolestima.

Stomatolog igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja zuba kod ovih pacijenata, pružajući im savjete o oralnoj higijeni i pravilnom liječenju bolesti zuba i desni. Naime, oralne infekcije mogu biti povezane s opštim zdravstvenim problemima i bolestima, jer bakterije iz usne šupljine mogu ući u krvotok i širiti se na druge organe. To može dovesti i do raznih težih komplikacija poput infekcija srčanih zalizaka, pogoršanja dijabetesa ili povećanog rizika od moždanog udara.

Redovna oralna higijena ključ je zdravih zuba
Najbolji savjeti za očuvanje zdravlja zuba i desni tokom bolesti uključuju redovnu oralnu higijenu, pravilnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i konzumacije alkohola i redovne posjete stomatologu.

Takođe, važno je pravovremeno liječiti sve bolesti koje mogu uticati na zdravlje zuba i usne šupljine kako bi se spriječile ozbiljne posljedice. Oralna higijena igra ključnu ulogu u prevenciji i liječenju bolesti koje utiču na zube.

Redovno četkanje zuba, upotreba zubnog konca i posjete stomatologu pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni. Neadekvatno liječenje bolesti zuba i desni može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući gubitak zuba, infekcije i pogoršanje opšteg zdravstvenog stanja.

U zaključku, zdravlje zuba i usne šupljine može biti ugroženo raznim bolestima, ali pravilna oralna higijena, prevencija i liječenje mogu pomoći u očuvanju zdravlja zuba i desni. Posebno je važno redovno posjećivati stomatologa i pridržavati se njegovih savjeta kako bi se spriječile negativne posljedice bolesti na zdravlje zuba.

Izvor: Pokaži zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -