fbpx
NaslovnaSavjetiŠta se dešava kada se odlaže stomatološki pregled

Šta se dešava kada se odlaže stomatološki pregled

- Advertisement -

Generalno pravilo je da kod stomatologa treba ići na svakih šest mjeseci, a pacijenti sa slabom dentalnom higijenom, već postojećim problemima i lošim genetskim faktorima i češće. Ali brz životni tempo i fobija od zubara, mogu da dovedu do toga da pacijenti ne odu na pregled i po više godina. Evo šta se dešava kada se odlučimo da “preskočimo” redovnu posjetu
Šest mjeseci
U ovom trenutku, mnogi pacijenti neće biti svjesni karijesa koji se razvija u malim pukotinama i udubljenjima zuba, koje će se vremenom širiti i početi da nagrizaju cijeli zub. Što se ranije karijes otkrije, veće su šanse za prevenciju daljih problema.

Godinu dana
Godinu dana zanemarivanja zubarskih intervencija znači da postoji velika vjerovatnoća da se pojavi bolest desni, a simptomi mogu da budu bol i krvarenje. Ukoliko se ovo stanje ne liječi, može da dovede do ispadanja zuba. U pokušaju da olakšaju bol, nažalost, mnogi će početi da trljaju desni slabije, što znači da će problem dodatno pogoršati.
Dvije godine
Vjerovatnoća da zub oboli i javi se bol se nakon dvije godine prilično povećava. Umjesto uklanjanja karijesa, problema koji je nekada tako lako bilo riješiti, sada se može javiti potreba za ubijanjem zubnog živca ili vađenja kompletnog zuba. To znači da ćete kod zubara umjesto jednom morati da odete nekoliko puta.

Pet godina
Problemi u vezi sa oralnim zdravljem koji su do sada bili zastupljeni mogli bi da postanu veoma ozbiljni. Ciste i upale samo su neki od njih. Takođe, nakon pet godina, zubni kamenac će biti nagomilan u velikim količinama, koje će samo ubrzati propadanje zuba.
Deset godina
Stanje cijelih usta sada bi moglo da bude veliki problem, obzirom na to da zubi imaju tendenciju da se zbijaju ili okrnje u slučaju da nije izvršena nikakva intervencija. Nakon decenije zanemarivanja, velika je vjerovatnoća da su zubi pacijenta postali osjetljivi i najvjerovatnije istrošeni.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -