Naslovna Savjeti Šta se dešava kada oboli zubni živac?

Šta se dešava kada oboli zubni živac?

Kada naši „nezvani gosti“ tj. bakterije pojedu svo zubno meso (dentin) dolaze do živog dijela zuba, koji je smješten duboko u unutrašnjosti zuba.

Napad na živi dio zuba ili zubni živac praćen je intezivnim bolom. Zub postaje osjetljiv na nadražaj toplog, hladnog i na pritisak koji proizvodi žvakanje.

Može se javiti i pulsirajući bol koji se širi duboko u viličnu kost. Prva pomoć u ovakvim situacijama je da se ukloni dio ili ceo zubni živac.

Foto: coppelldds.com

Nekada se zub samo „otvori“ i oslobode se gasovi i otrovi koji prouzrokuju bol. Kada bolovi prestanu pristupa se čišćenju i ukljanjanju oboljelog živca. Taj postupak se izvodi specijalnim iglicama koje čiste prostor koji je ispunjavao živi dio zuba.

Iglice su različitog oblika, dužine i veličine. Jedne su namijenjene za struganje, druge se mogu uvrtati, treće služe za punjenje kanala korijena zuba.

Kada se kanal dobro očisti od detritusa, bakterija i njihovih produkata, pristupa se ispiranju, koje dodatno upotpunjuje čistoću zubnog kanala.

Kada smo završili mehaničku obradu i čišćenje kao i ispiranje kanala pristupamo fazi punjenja zubnog kanala.

Materijali koji se koriste za punjenje kanala su paste koje u sebi mogu da sadrže razne dodatke koji pomažu obezboljavanje i obeskličavanje zubnog kanala.

Foto: ellisdental.com

Ovako očišćen i napunjen zubni kanal tj. zub spreman je za završnu fazu, a to je postavljanje završnog ispuna tj. plombiranje.

Treba znati da je zub koji je ovako tretiran je znatno slabiji, podložniji je pucanju i odlamanju dijelova nego zub koji ima živac.

Živi dio zuba hrani i produkuje zubno tkivo tj. dentin i time održava čvrstoću i vitalnost naših zuba.

Izvor: ordinacija Mozaik Osmeha

- Advertisment -

POPULARNO

Doktori iz ordinacije “Simić Dent” odgovaraju na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovorali su doktori iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.Par mjeseci nosim mobilni ortodontski aparat i...

Evo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Lijep osmijeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno...

Predstavljamo: Form 3B, 3D štampač

Form 3B je napredni desktop SLA 3D štampač, optimizovan za biokompatibilne materijale i osmišljen da pojednostavi obradu prilagođenih zubnih implantata.

Zdravstveni turisti troše pet puta više

Statistika pokazuje daviše od 150 miliona ljudi koristi zdravstveni turizam, koji bilježi profit od 100 milijardi dolara. Na...
- Advertisment -