NaslovnaSavjetiŠta se dešava kada oboli zubni živac?

Šta se dešava kada oboli zubni živac?

- Advertisement -

Kada naši „nezvani gosti“ tj. bakterije pojedu svo zubno meso (dentin) dolaze do živog dijela zuba, koji je smješten duboko u unutrašnjosti zuba.

Napad na živi dio zuba ili zubni živac praćen je intezivnim bolom. Zub postaje osjetljiv na nadražaj toplog, hladnog i na pritisak koji proizvodi žvakanje.

Može se javiti i pulsirajući bol koji se širi duboko u viličnu kost. Prva pomoć u ovakvim situacijama je da se ukloni dio ili ceo zubni živac.

Foto: coppelldds.com

Nekada se zub samo „otvori“ i oslobode se gasovi i otrovi koji prouzrokuju bol. Kada bolovi prestanu pristupa se čišćenju i ukljanjanju oboljelog živca. Taj postupak se izvodi specijalnim iglicama koje čiste prostor koji je ispunjavao živi dio zuba.

Iglice su različitog oblika, dužine i veličine. Jedne su namijenjene za struganje, druge se mogu uvrtati, treće služe za punjenje kanala korijena zuba.

Kada se kanal dobro očisti od detritusa, bakterija i njihovih produkata, pristupa se ispiranju, koje dodatno upotpunjuje čistoću zubnog kanala.

Kada smo završili mehaničku obradu i čišćenje kao i ispiranje kanala pristupamo fazi punjenja zubnog kanala.

Materijali koji se koriste za punjenje kanala su paste koje u sebi mogu da sadrže razne dodatke koji pomažu obezboljavanje i obeskličavanje zubnog kanala.

Foto: ellisdental.com

Ovako očišćen i napunjen zubni kanal tj. zub spreman je za završnu fazu, a to je postavljanje završnog ispuna tj. plombiranje.

Treba znati da je zub koji je ovako tretiran je znatno slabiji, podložniji je pucanju i odlamanju dijelova nego zub koji ima živac.

Živi dio zuba hrani i produkuje zubno tkivo tj. dentin i time održava čvrstoću i vitalnost naših zuba.

Izvor: ordinacija Mozaik Osmeha

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -