fbpx
NaslovnaSavjetiŠta podrazumijeva preventivna stomatologija?

Šta podrazumijeva preventivna stomatologija?

- Advertisement -

Imajući u vidu da su karijes i parodontopatija vodeći stomatološki problemi savremenog društva, veliku pažnju posvećujemo edukaciji pacijenata o prevenciji nastanka bolesti kao najboljem načinu za očuvanje zdravlja.

Glavni uzrok za nastanak karijesa je zubni plak. Bakterije razlažu ostatke hrane, stvarajući kiselinu koja djeluje na površinu zuba i slabi njegovu čvrstinu taloženjem plaka obrazuje se zubni kamenac.

Foto: freepik.com

Mjere prevencije podrazumijevaju redovnu oralnu higijenu, balansirani unos minerala, vitamina i drugih hranljivih materija uz izbjegavanje pretjerane konzumacije šećera i vještačkih zaslađivača.

Pod dodatnim mjerama prevencije, podrazumijevaju se sve one mjere koje se sprovode sa ciljem da se spriječi neko speciofično oboljenje poput nastanka karijesa, ortodontskih anomalija i oboljenja mekih tkiva i parodoncijuma.

U dodatne mjere koje sprovodimo u našoj ordinaciji spadaju: zalivanje fisura, uklanjanje kamenca i naslaga, fluorizacija, aplikovanje nefluoridnih sredstava, sanacija već postojećih oboljenja I anomalija sa ciljem prevencije nastanka drugih ili napredovanja postojećih oboljenja.

Foto: freepik.com

Uklanjanje kamenca i zubnih naslaga, značajno je za očuvanje zdravlja zuba I sprječavanje raznih bolesti, ne samo zuba i usne duplje, već i cijelog organizma.

Redovna kontrola kod stomatologa i uklanjanje kemanca sa zuba je dio obavezne preventive u stomatološkoj praksi koja se obavlja na svakih šest mjeseci.

Zalivanje fisura predstavlja postupak kojim se prekrivaju površine zuba na kojima se naprije javlja karijes. Preporučuje se kao jedan od prvih tretmana na koje treba da dovedete svoje dijete, čim niknu prvi stalni zubi.

Foto: freepik.com

Zalivanje fisura je jednostavna, bezbolna intervencija kojom se ne remeti struktura zuba. Lokalna aplikacija fluora podrazumijeva zuba gelovima, lakovima ili rastvorima koji sadrže visoke koncentracije fluoride.

Na ovaj način se fluor iz visokokoncentrovanih preparata ugrađuje u zubnu gleđ i povećava otpornost zuba na dejstvo bakterija koje uzrokuju karijes.

Pravovremeno otkrivanje uzročnika problema i njegova eliminacija u početnoj fazi pomaže da se izbjegnu skupe i zahtijevne terapije koje slijede na taj način se produžava vijek prirodnih zuba i omogućava zdraviji i komforniji život pacijenata.

Izvor: Instagram/_dentalica_

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -