fbpx
NaslovnaSavjetiŠta kamenac radi zubima i desnima?

Šta kamenac radi zubima i desnima?

- Advertisement -

Zamislite da vas stalno neko gura, pritišće, iritira, guši? E, tako se osjećaju desni kada imaju čak i malo kamenca, a kamoli ovoliko kao na slici.

Kamenac su stvrdnute bakterije, odnosno naslage koje se talože na površini zuba, a najviše se skuplja oko vratova zuba. Tu vrši pritisak na desni, bukvalno ih gura preko vrata zuba i tako dolazi do ogoljavanja korjenova zuba.

Ogoljeni korjenovi dovode do toga da osjetite različite senzacije na toplo i hladno, jer je ogoljen dio zuba koji nije predodređen da bude u usnoj duplji. Osim ovoga, dolazi i do pojave džepova, jer se nivo desni spušta, i sve te bakterije iz kamenca ulaze unutra. Sve ovo zajedno će vremenom dovesti do parodontopatije. A da ne govorim o direktnom izvoru infekcije koji imate u ustima.

Da li se kamenac stvara kod svakog jednako?
Ne, neko ima manju, neko veću tendenciju za nakupljanje kamenca, što uveliko zavisi i od gustine pljuvačke, načina ishrane(da li jedete više hrane koja se lakše zadržava na zubima i stvara naslage), higijene i slično.

Foto: moj osmijeh

Koliko često ga uklanjati?
Obično se radi na svakih šest mjeseci, ali ako vam se kamenac brže taloži, onda treba i češće da se uklanja. To ćete procijeniti zajedno sa stomatologom.
Čime se uklanja kamenac?
Ultrazvučnim aparatom koji radi sa vodom, veliki broj vibracija vrši pritisak na kamenac i on otpada. Ovo je jedini način da se kamenac ukloni, nikada to ne pokušavajte sami jer je čvrsto pripojen za desni i zube i možete se samo povrijediti.

Poslije uklanjanja su mi ostali prostori između zuba, zar nije bolje da je kamenac tu ostao?!
Možda ste nekada čuli kako nije dobro skidati kamenac jer on čuva zube da se ne rasklimaju? To je toliko pogrešno! Prostor je ostao jer je količina kamenca bila velika i potisnula je desni. Zato treba redovno da se uklanja, i prostora neće biti. Zar nije bolje imati zdrave, neopterećene desni bez obzira na prostore, ili upaljene desni sa bakterijama?!

Redovno uklanjanje kamenca može mnogo učiniti – osim što ćete se riješiti bakterija, naslaga i pritiska na desni, ovo je idealna prilika da se uradi i kontrola, u slučaju da se negdje zavukao neki karijes.

Izvor: Moj osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -