NaslovnaObavještenjaZubni most - šta je i kada se ugrađuje

Zubni most – šta je i kada se ugrađuje

- Advertisement -

Ako vam nedostaju zubi, vaš stomatolog može zatvoriti ili premostiti praznine u vašem osmijehu zubnim mostovima. Zubni most je lažni zub (koji se naziva pontik) koji se drži na mjestu pomoću zuba upornjaka sa obje strane rupe.

Iako se međučlanovi mogu napraviti od raznih materijala, kao što je zlato, obično se prave od porcelana da bi se estetski uklopili u vaše prirodne zube. Postoje četiri glavne vrste zubnih mostova: tradicionalni, konzolni, Maryland i Implantom podržan zubni most.

Tradicionalni zubni most
Tradicionalni zubni most sastoji se od lažnog zuba ili zuba koji se drže na mjestu zubnim krunicama koje su cementirane na svaki od zuba upornjaka. Tradicionalni most je najpopularnija vrsta zubnog mosta i može se koristiti kada imate prirodne zube sa obje strane jazova koje stvara vaš zub koji nedostaje.
Konzolni zubni most
Iako sličan tradicionalnom mostu, pontik u konzolnom zubnom mostu drži se na mjestu zubnom krunom koja je cementirana samo na jedan zub. Za konzolni most, potreban vam je samo jedan prirodni zub pored zuba koji nedostaje.

Maryland zubni most
Slično kao kod tradicionalnog mosta, Maryland zubni mostovi koriste dva prirodna zuba upornjaka, po jedan na svakoj strani rupe. Međutim, dok tradicionalni most koristi zubne krunice na zubnim nosačima, Marylandov most koristi okvir od metala ili porculana koji je vezan na leđima zuba upornjaka. Kao i tradicionalni most, Maryland most se može koristiti samo kada imate prirodni zub na svakoj strani rupe uzrokovan nedostatkom zuba ili zuba.
Implantom podržan zubni most
Kao što ime implicira, mostovi na implantatima koriste zubne implantate za razliku od krunica ili okvira. Tipično, jedan implantat se hirurški postavlja za svaki nedostajući zub, a ti implantati drže most na poziciji. Ako jedan implantat za svaki nedostajući zub nije moguć, most može imati pontik koji je suspendovan između dvije krunice koje su implantirane. Smatra se najsnažnijim i najstabilnijim sistemom, implantom podržan most obično zahtijeva dvije operacije: jedan za ugradnju implantata u čeljust, druga operacija za postavljanje mosta. Potrebno je nekoliko mjeseci da se postupak u potpunosti završi.

Koliko košta zubni most?
Postoje mnoge varijable koje mogu utjecati na cijenu, uključujući: broj zuba potrebnih za popunjavanje praznine, korišteni materijali, kao što su kompozitna smola, cirkonij ili metalne legure pokrivene smolom, složenost/težina smještaja
Dodatni tretmani za druge stomatološke probleme, kao što su bolesti desni, a troškovi, takođe, zavise od tipu mosta koji odaberete:
Zubni most protiv zubnog implantata
Mnogi planovi za osiguranje zuba pokrivaju mostove, a mnogi sada pokrivaju i implantate. Zubni most možda treba zamijeniti svakih pet do 15 godina, zavisno od pravilne njege, dok se implantati smatraju trajnim rješenjem. Postoje faktori koji mogu smanjiti život svih vrsta mostova, uključujući implantate, kao što je zubna higijena.

Zašto mi je potreban zubni most?
Kada imate zub koji nedostaje ili nedostaju zubi, to može uticati na vas na više načina. Zubni most može adresirati te promjene, uključujući: vraćanje vašeg osmijeha, vraćanje sposobnosti da se pravilno žvaće, vraćanje govora i izgovora, održavanje oblika vašeg lica, ponovo prilagodite svoj zalogaj kako bi pravilno rasporedili snagu kada žvaćate, sprječava da se preostali zubi izvuku iz ispravnog položaja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -