NaslovnaSavjetiŠta je zubna protetika?

Šta je zubna protetika?

- Advertisement -

Stomatološke ordinacije donose rješenja za svaku situaciju pa čak i onda kada je došlo do nedostatka jednog ili više zuba.

Zahvaljujući kvalitetnim materijalima i savršenom uklapanju, svako može da ima prelijep osmijeh i svih 32 zdrava zuba. Koje su vrste zubne protetike? Kakve probleme rešavamo uz pomoć njih?

Foto: freepik.com

Parcijalne i totalne proteze
Možda najpoznatiji dio zubne protetike jesu proteze za zube koji nadomešćuju nedostajući dio zuba ili čak i zube u cijeloj vilici. Današnji mostovi i totalne proteze su dosta unaprijeđeni u odnosu na stare modele pa sada zubi izgledaju kao prirodni i savršeno naliježu na viličnu kost tako da su i pacijenti zadovoljni i nemaju tegoba.

Zubna protetika – zubne krunice i viniri
Krunice za zube i fasete su dio zubne protetike i predstavljaju i medicinsko i estetsko stomatološko sredstvo. Bezmetalne krunice se najčešće koriste jer su zubi bjelji, izdržljiviji, nema metala koji se može primijetiti, ali se i skida mnogo manje prirodnog zuba zarad fiksiranja krunice.

Dio su proteza, mostova, implantata i pored nadoknade nedostajuće krune, služe i za učvršćivanje zuba koji je u opasnosti da pukne, koji se slomio ili je bio zahvaćen karijesom u većem stepenu. Viniri su navlake za zube, sve popularnija zubna protetika, koji se stavljaju sa prednje strane i služe za korigovanje izgleda i boje zuba za najkraće vrijeme. Fasete su tajna holivudskog osmijeha koji je svakome dostupan i može se postaviti pojedinačno ili na cio niz.

Foto: denturecenterofmonroe.com

Implantati za zamjenu cijele strukture
Ako je došlo do vađenja zuba postoji nekoliko opcija za rješavanje problema. Most i proteze imitiraju zubnu krunicu, ali u desnima ne postoji nikakva struktura. To dovodi do njihovog povlačenja i gubitka mase na tom dijelu što je naročito uočljivo ako u nizu nedostaje nekoliko zuba.

Zubna protetika nudi savršeno rješenje u vidu zubnih implanta koji nadomešćuju cijelu strukturu, i korijen i krunicu. U vilicu se postavlja titanijumski šraf koji sraste u vilicu i onda se na njega postavlja vještačka krunica pa se dobija odlična zamjena za jedan ili više zuba. Desni se neće povlačiti, a zub će biti čvrst i stabilan kao prirodni, a osmijeh prelijep i zdrav.

Održavanje zubne protetike
U principu, ne postoji razlika između održavanja prirodnih zuba i zubne protetike, dovoljna je redovna higijena i pola posla je gotovo. Stomatolog će dati savjet o vrsti četkica koja treba da se koristi, ali i vrsti paste i interdentalne četkice.

Foto: kupon.rs

Da bi vještački zubi trajali što duže važno je posećivati stomatologa redovno koji će brinuti o zdravlju vilice i stanju vještačkih zuba. Materijali su sposobni da izdrže jačinu ljudskog zagrižaja pa je normalno žvakanje obezbijeđeno, a oštećenja neće biti koji god da ste model postavili.

Zubna protetika je omogućila reparaciju i popunjavanje nedostajućih zuba ili onih koji estetski ne zadovoljavaju standarde. Vrhunski materijali i obrada donosi zube koji bojom, oblikom i čvrstinom verno imitiraju prirodni zub pa svako može da ima prelijep osmijeh, zdrav i blistavo bijel. Posjetite stomatologa i raspitajte se o opcijama koje su pred vama i zašto bi bilo dobro odabrati neku od njih.

Izvor: Akter

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -