Naslovna Obavještenja Šta je uzrok vašeg karijesa - loši geni ili previše slatkiša?

Šta je uzrok vašeg karijesa – loši geni ili previše slatkiša?

Prema novijim istraživanjima, 60% karijesa je genetski predodređeno. Međutim, ova tvrdnja je složena, pa nemojte odmah posegnuti za kutijom čokoladica ili nikotina!
Genetski uticaj na razvoj karijesa ogleda se kod:

Gleđi
Vaši geni određuju strukturu vaše zubne gleđi. Što je površina gleđi jača, to će bolje moći da apsorbuje ključne hranjive tvari, poput fluorida i kalcijuma.

Foto: yourdentistryguide.com

Imunološkog sistem
Vaše tijelo sadrži 1.000 vrsta mikroorganizama koji diktiraju imunološki odgovor vašeg tijela na bolesti. Ako je vaš imunološki sistem odličan, imaćete i odličnu odbranu od bolesti desni.

Sline
Slina sadrži polimorfizme – varijante gena koji imaju mnogo oblika, pa vaša specifična slina može pozitivno ili negativno uticati na količinu bakterija koje se nalaze u ustima i uzrokuju karijes.

Oblika zuba
Broj i veličina zuba, veličina vilice, zagriz su faktori koji imaju genetsko porijeklo. Određena ponašanja (koja također mogu imati genetsku komponentu) igraju ulogu u tome jesu li zubi u nepravilnom položaju, npr. guranje jezika prema zubima i sisanje palca.

Foto: dailymail.co.uk

Osobe sa zbijenim zubima imaju veće poteškoće kod čišćenja između zuba što povećava rizik od karijesa.

Dobra vijest: karijes je moguće spriječiti!
Ako imate sreće sa genetikom, zdravo se hranite i održavate dobru oralnu higijenu, rizik od karijesa je minimalan.

Pravovremeno uklanjanja karijesa je vrlo bitno jer se mogu spriječiti ozbiljna oštećenja kao što su propadanje živca i korijena zuba.
Vaš karijes može biti manifestovati kao:

Korijenski karijes
Nastaje na površini korijena zuba. Češći je kod starijih osoba, posebno onih koji imaju bolesti i povlačenje desni.

Foto: openaccessgovernment.org

Kad se desni povuku, korijenske površine postaju izložene, što ih čini osjetljivijim na erozivne kiseline iz prehrane, bakterije i propadanje. Stomatolog će ukloniti karijes i napraviti ispun.

Ako se propadanje proširilo na pulpu, obično je potrebna terapija korijenskog kanala. Budući da ovaj dio zuba nema toliko zaštitne gleđi, propadanje zuba može biti brzo.

Zato je vrlo važno tretirati korijenske karijese što je prije moguće. U slučaju većeg karijesa, možda će vam trebati i krunica.

Karijes fisura i jamica
Ova vrsta karijesa se pojavljuje na žvačnim površinama, obično na zadnjim kutnjacima. Plak i hrana se mogu lako zaglaviti u utorima površine zuba i ljudi koji dobro ne četkaju zube su izloženi ovoj vrsti karijesa.

Foto: highmoordentaloffice.ca

U nekim slučajevima je moguće napraviti pečaćenje fisura kod djece i odraslih koji imaju veći rizik od ove vrste karijesa. Ako se pronađu rano, mogu se tretirati pečaćenjem ili nekim vrstama fluorida.

Međutim, nakon što karijes postane dublji, stomatolog će morati da ukloni truljenje i popraviti zub ispunama. Veći karijesi često zahtijevaju tretman korijenskih kanala ili krunice, jer je propadanje zuba vrlo duboko i preostala struktura zuba ostane preslaba.

Karijes glatkih površina
Zahvataju ravnu, vanjsku površinu zuba i najčešće su prisutni na bočnim zubima.

Najsporije se razvijaju i najrjeđi su oblik karijesa, ali mogu biti problem za ljude sa lošom oralnom higijenom.

Foto: smithfielddental.com.au

Budući da se sporo razvijaju, lakše se liječe. Mnogo puta će se riješiti uz pomoć tretmana fluoridima, ali kad karijes probije kroz glatku površinu gleđi, potrebno je da se radi ispun.

Neka ponašanja mogu doprinijeti razvoju karijesa i trebate ih imati pod kontrolom

Hrkanje
Hrkanje može biti loše za zube. Što više hrčete, stvarate manje sline. A suva usta su rasadnici bakterija.

Stalno grickanje
Nakon što pojedete šećer, potrebno je samo 20 sekundi da se pretvori u kiselinu koja stvara karijes.

Stalno pijuckanje i grickanje je lošije nego da odjednom pojedete veću količinu šećera, jer vam stalno stvara kiselo okruženje za razvoj bakterija u ustima. Uopšteno, trudite se da izbjegavate slatku hranu i napitke.

Foto: 123dentist.com

Odgađanje odlaska stomatologu
Odgađanje redovnih kontrola kod stomatologa nije pametna ideja. Čak ako vas ništa ne boli i održavate odličnu oralnu higijenu, problem sa zubima još uvijek može postojati.

Često nećete imati nikakve simptome dok bolest ne postane ozbiljna. Stomatolozi mogu pregledom i RTG-om da otkriju rani karijes.

RTG omogućava objektivnu procjenu mjesta i obima karijesa, te odnosa prema drugim strukturama zuba. To je važno kod izbora terapijskog postupka.

Izvor: ordinacija Videntis

- Advertisment -

POPULARNO

Poslije vađenja zuba, rana nikako ne smije da se ispira

Vađenje zuba u nekom trenutku u životu postane neophodnost. Ukoliko dozvolimo da se dogodi da je vađenje zuba potrebno, onda sa tim...

Naučnici tvrde: Broj zuba otkriva probleme sa zdravljem i koliko ćete živjeti

Redovna oralna higijena je osnovna stvar kod svakog čovjeka iz estetskih razloga, ali i mnogo zdravstvenih. Pregledom usne duplje može da se...

Predstavljamo: Super-Snap Mini-Kit

Super-Snap diskovi na jednostavan način poliraju i obrađuju kompozite brzo i sigurno. Diskovi različitih veličina i finoće imaju elastične držače, koji se...

U julu smo imali preko 190.000 otvorenih stranica, 32% više nego prethodni mjesec

Još jedan fenomenalan mjesec je iza nas, kada je u pitanju čitanost portala www.stomatologija.me. Imali smo 190.323 otvorene stranice i 62.689 pojedinačnih...
- Advertisment -