fbpx
Naslovna Savjeti Šta je to ortodoncija i koje su prosječne cijene tih usluga

Šta je to ortodoncija i koje su prosječne cijene tih usluga

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilice. Zubi koji su iskrivljeni ili nisu na pravom mjestu narušavaju i estetiku i utiču na zdravlje usne duplje. Osim estetike, cilj ortodoncije je rješavanje bolnih stanja i poremećaja sistema za žvakanje.

Stomatologija.me predstavlja čitaocima osnovne podatke o tome šta je to ortodoncija, kao i prosječne cijene ortodontskih usluga u Crnoj Gori.

Ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima koja nisu lako dostupna za čišćenje zuba. Osim funkcionalnih poboljšanja, estetske i psihološke promjene kod pacijenta opravdavaju nošenje ortodontskih aparata. Ortodontska terapija nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućavaju pacijentima osmijeh kakav su željeli.

ortodoncijaU slučaju nepravilnosti položaja zuba najbolje je obratiti se specijalisti ortodoncije koji će napraviti detaljan pregled kako bi se utvrdio najbolji plan ortodonstke terapije pomoću koje će se zubi postaviti u najbolji mogući položaj. Specijalista ortodoncije donosi dijagnozu i plan terapije i naravno određuje njen početak.

Ortodontska terapija je relativno dugotrajna i zahtjeva angažman i saradnju pacijenta. Tokom nekoliko godina, koliko u prosjeku traje terapija, neophodno je da se pacijent strogo pridržava dobijenih uputstava i održava zadovoljavajuću oralnu higijenu.

Uspjeh ortodontske terapije izrazito zavisi od saradnje pacijenta, a nedovoljna saradnja rezultira produženim trajanjem terapije, kao i izostankom rezultata.

Ortodonska terapija kod odraslih osoba provodi se veoma često, jer nikad nije prekasno za ispravljanje izbočenih (protrudirani), ili uvučenih (retrudirani) zubi, razmaknuti zubi, praznine koje su nastale vađenjem zubi i ponekad eliminisati potrebu za protetskom nadoknadom ili implantatima.

Kod gubitka zuba ortodontska terapija ponekad prethodi postavljanju implantata. U slučajevima kada je prošlo dugo vremena od gubitka zuba, susjedni zubi se pomiču i naginju u slobodni prostor, pa često nema dovoljno mjesta za postavljanje dentalnog implantata kojim bi se nadomjestio izgubljeni zub. Tada je potrebna ortodontsku terapija kojom se ispravljaju nagnuti zubi i tako se pravi dovoljno mjesta za implant i izradu krunice.

Prosječne cijene ortodontstikh usluga u Crnoj Gori:

 • Specijalistički pregled                                             20€
 • Mobilni aparat po viliici                                          200€
 • Monoblok                                                                400€
 • M-blok                                                                     450€
 • Fiksni aparat po vilici (nikl-titanijum)                  600€
 • Fiksni aparat po vilici sa lukovima                       750€
 • Fiksni aparat po vilici (safirno staklo)                 850€
 • Retiner nakon nošenja fiksne proteze                 50€
 • Reparatura pločastih aparata                                20€
 • Twin-blok aparat                                                    450€
 • Kontrola i adaptacija fiksnog aparata                 20€
 • Zamjena tube ili prstena                                       25€
 • Zamjena luka                                                          20€
 • Noćni splint                                                            50€

- Advertisment -

POPULARNO

Pet savjeta za održavanje zubnih implantata

Zubni implanti su odlično rješenje za zamenu izgubljenog zuba. Oni su jači od prirodnih i ne mogu da propadnu poput njih. I...

Na Medicinskom fakultet u Foči, odsjek stomatologija, u redovnu nastavu uvedena ugradnja zubnog implantata

Utorak 25. februara 2020. godine biće „zlatnim slovima“ upisan u istoriju Medicinskog fakulteta u Foči. U Specijalističkom centru za stomatologije na toj...

Nova studija pokazala da mliječni zubi daju uvid u autizam

U novoj studiji pregledani su zubi dece s autizmom i bez njega i uočena je razlika u količini prisutnih teških metala. ...

Kurs: iTop Introductory 28. marta, bodovan je od strane Stomatološke komore Crne Gore

Podgorica će krajem marta biti domaćin kursa „iTOP Introductory I stepen“. iTOP- indivindualna obuka oralne profilakse je sistemski pristup učenju optimalne higijene...
- Advertisment -