NaslovnaRiječ stomatologaŠta je to nadogradnja zuba?

Šta je to nadogradnja zuba?

- Advertisement -

U slučajevima kada zbog povrede ili obimnog karijesa nedostaje veći dio ili čak cio zub, pacijenti često pomisle da je jedino rješenje vađenje zuba. Međutim, kada je u vilici prisutan zdrav i jak korijen, moguće ga je uz pomoć nadogradnje ponovo vratiti u pređašnji oblik zuba.

Danas pričamo o tome šta je to nadogradnja zuba. Nadogradnja se sastoji iz kočića i kruničnog dijela. Kočić se postavlja u korijen, dok se krunični dio nalazi izvan korijena, u usnoj duplji. Ova metoda predstavlja odličan način na koji se, uz pomoć različitih materijala, nadoknađuje krunični dio zuba.

- Advertisement -

Nadoradnja se cementira unutar korijena tako da stoji čvrsto. U daljem radu, nadogradnja služi kao osnova za krunicu ili most. U rjeđim slučajevima, na nadogradnju je moguće postaviti i plombu, kako bi se bez izrade krunice ili mosta nadoknadio cio zub. Ono što je glavni preduslov za postavljanje nadogradnje jeste zdrav korijen. Da bi se ova procedura sprovela, živac mora biti izvađen iz zuba, a korijen pravilno napunjen.

Okolno tkivo mora biti potpuno zdravo, bez zapaljenskih procesa u kosti i bez upale desni. Korijen, takođe, ne smije biti zahvaćen paradentozom odnosno povlačenjem desni. Jedino takav korijen je moguće iskoristiti za nadogradnju zuba. O tome da li je vaš korijen pogodan za nadogradnju odlučiće stomatolog na osnovu pregleda i RTG snimka. Proces postavljanja nadogradnje u zub je potpuno bezbolan zato što se sprovodi samo na zubima koji nemaju živac.

- Advertisement -

Od čega se pravi nadogradnja zuba?
Zub je moguće nadograditi strukturom koja je napravljena od metala ili od fiberglasa. Bez obzira na to za koji se materijal vaš stomatolog odluči, zub će se kasnije moći nadoknaditi metalokeramičkom ili bezmetalnom krunicom.

Jedino u slučajevima kada se zub kasnije nadoknađuje samo plombom, tada nadogradnja mora biti od fiberglasa. Izrada kočića i nadogradnje od metala zahtijeva da pacijent dođe dva puta u ordinaciju, u razmaku od nekoliko dana. Fiberglas kočić i nadogradnja se rade u jednoj posjeti.

Da li je svaki zub moguće nadograditi?
Pravilno napravljena nadogradnja zuba na zdravom korijenu će moći da služi kao potpuno prirodan zub do kraja života. Ovo je odličan način da se korijen zuba iskoristi i da se zubu da još jedna šansa, prije vađenja. Ukoliko stomatolog procijeni da korien nije dovoljno jak i zdrav, tj. da ga nije preostalo u dovoljnoj količini iznad nivoa desni, biće vam predloženo da takav korijen izvadite.

Ovo se često dešava u slučajevima povrede zuba, kada se lom dogodi duboko ispod nivoa desni. Tada zub nije moguće nadoknaditi. Nakon vađenja, cio zub ćete nadoknaditi na drugi način, izradom mosta ili ugradnjom implanta.

Izvor: ordinacija Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -