fbpx
NaslovnaSavjetiŠta je tačno dentalna anestezija?

Šta je tačno dentalna anestezija?

- Advertisement -

Najvažnija stvar u stomatološkoj praksi danas je potpuno odsustvo bola i potpuna ugodnos pacijenta tokom intervencije. To se postiže relativno lako i jednostavno primjenom anestetika. Lokalni anestetici su sredstva koja reverzibilno (povratno) i privremeno blokiraju prenos nadražaja u perifernim nervima na mjestu primjene.

Prevedeno, to znači potpuni gubitak osjećaja bola u tom području tijela. Anestezija se ubrizgava pod kožu (odnosno sluznicu) ili u tkivo gdje će se vršiti dentalni rad i gdje treba odstraniti bol. Ubrizgavanjem u blizini velikih nerava se anestezira cijelo područje koju taj nerv inerviše.

Foto: atlasstomatologija.rs

Koriste se atraumatske sterilne igle za jednokratnu upotrebu napravljene od hirurškog čelika, te je oštećenje tkiva usljed uboda minimalno. Što bi rekli, zaboli na sekund samo, i poslije toga nema bola, i pacijent može bezbolno i sigurno završiti cio stomatološki zahvat.

Kakav je efekat anestezije i koliko traje?
Efekat dejstva je utrnutost to jest potpuni gubitak osjećaja bola u tom području tijela. Pored toga, pacijent gubi osjećaj i na toplo i hladno, osjećaj dodira i svaku drugu vrstu boli ili nadražaja. Rezultat je potpuno bezbolna intervencija, bilo da je riječ o popravci zuba, plombiranju, vađenju živca, vađenju zuba ili hirurškoj operaciji. Trajanje dejstva je obično od jednog do par sati.

Dejstvo se opisuje kao “debela usna i jezik”, a ono što najviše iritira pacijente je utrnutost mekih tkiva što otežava pravilan izgovor pojedinih glasova, “kriv osmijeh” i povrede nesvjesnim ugrizanjem za jezik, obraz ili usnu. Što bi narodski rekli, osjećate se kao Rocky!

Foto: atlasstomatologija.rs

Zbog toga se pacijentima savjetuje da prije intervencije pojedu nešto lagano kako bi anestezija i intervencija bile manje neprijatne, kao i da se sljedeći obrok odloži do potpunog prestanka dejstva anestetika. Povrede “grickanjem” mekih tkiva najčešće su kod djece te se roditeljima posebno skreće pažnja.

Koje tehnike anesteziranja postoje?
Postoji nekoliko različitih tehnika anesteziranja, u zavisnosti od vrste intervencije i regije usta gdje je potrebno ukloniti bol:
1.Infiltraciona pleksus anestezija zahvata manju regiju – jedan do dva zuba i primjenjuje se u gornjoj vilici.
2,Sprovodna ili blok anestezija se koristi najčešće u donjoj vilici i efekat je utrnutost čitave regije, u smislu jedne cijele strane donje vilice.
3.Intraligamentarnu anesteziju koristimo kada želimo da anesteziramo samo malo polje rada odnosno jedan zub u donjoj vilici.
4.Za intervencije na mekim tkivima (sluznici usne duplje) kao i za vađenje rasklaćenih mliječnih zuba anesteziranje se vrši primjenom površinske anestezije, u obliku tečnosti, spreja ili gela, dakle bez upotrebe igle.

Postoji više vrsta lokalnih anestetika, a danas su najčešće u upotrebi lidokain, artikain i mepivakain, i mogu biti sa ili bez dodatka vazokonstriktora. Vazokonstriktor na mjestu ubrizgavanja kratkotrajno sužava krvne sudove i na taj način smanjuje protok krvi kroz to područje, čime je produženo djelovanje lokalnog anestetika i potrebna je manja količina.

Iz tog razloga neophodno je stomatologu prije intervencije iskreno i bez ustručavanja dati podatke o svom zdravlju (npr. alergije, srčana oboljenja, visok krvni pritisak…) i lijekovima koje pacijent uzima kako bi se odabrao najbolji anestetik za konkretnu intervenciju. Postoje i razlike u kvalitetu samih anestezija i igala kroz koje se ista daje.

Zato vodite računa kakvom stomatologu i stomatološkoj ordinaciji ukazujete svoje povjerenje. Kvalitetnija anestezija i kvalitetnije igle daju bolje rezultate uz manje bola, ali to znači (nažalost) i nešto veću cijenu usluge.

Primjena anestezije
Lokalna anestezija se primjenjuje i kod odraslih i kod dece, u odgovarajućoj dozi shodno uzrastu. Takođe, primjenjuje se i kod trudnica, ali je preporuka da prethodno nadležni ginekolog izda pismenu saglasnost, to jest potvrdu da je trudnoća uredna i da nema kontraindikacija za primjenu anestezije.

O ovome treba voditi posebnu pažnju i mnogo računa. Količina anestetika koji se može primijeniti u jednoj posjeti zavisi od vrste anestetika, zdravstenog stanja pacijenta kao i od uzrasta kada su u pitanju djeca, o čemu svaki (ozbiljan i kvalitetan) stomatolog strogo vodi računa. Na taj način izbjegavaju se neželjena dejstva i moguće komplikacije.

Da li je anestezija bezbjedna?
Lokalna anestezija je potpuno bezbjedna metoda uklanjanja bola u stomatološkoj praksi i ne ostavlja nikakve posljedice, kako na mjestu davanja tako i u organizmu. Može se primjenjivati stalno, kada postoji potreba.

Zahvaljujući anesteziji sve stomatološke intervencije mogu biti potpuno bezbolne što doprinosi savladavanju straha od zubara, većem zadovoljstva pacijenata i lakšom odlukom za ponovni dolazak što sveukupno doprinosi zdravim zubima.

Izvor: Atlas stomatologija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -