NaslovnaObavještenjaŠta je preventivna stomatologija?

Šta je preventivna stomatologija?

- Advertisement -

Preventivna stomatologija se, kao što joj samo ime kaže, bavi prevencijom tj. sprječavanjem nastanka oboljenja zuba i mekih tkiva u predjelu usta.

Vodeći se narodnom izrekom “Bolje spriječiti nego liječiti”, stomatolozi se zalažu da, u okviru svojih mogućnosti, što više doprinesu prevenciji nastanka ovih oboljenja. Ovdje se prije svega misli na prevenciju karijesa, koji, kao najrasprostranjenije oboljenje, predstavlja primarni cilj preventivne stomatologije.

Foto: bbc.com

U tu svrhu upotrebljavaju se brojne mjere koje se sprovode ili na individualnom nivou (sprovodi ih svaki pojedinac, kao npr. pranje zuba) ili na opštem nivou (sprovodi ih zajednica, kao npr. organizovani pregledi u školama).

Osnovne mjere prevencije
Osnovne mjere prevencije oboljenja usne duplje jesu one mjere koje treba da sprovodi svaki pojedinac i za koje ne treba znanje i iskustvo. U ove mjere prije svega spadaju:

Lična higijena
Lična higijena u prevenciji oboljenja usta prije svega podrazumijeva pravilno i redovno pranje zuba. Jedino se na ovaj način sa sigurnošću mogu spriječiti oboljenja tvrdih zubnih tkiva tj. karijesa i njegovih komplikacija.

Foto: hourdetroit.com/

Plak, koji se stvara poslije svakog obroka, nagomialava se i dovodi do stvaranja karijesa. Mehaničkim čišćenjem tj. pranjem zuba on se uklanja, čime se sprječava nastanak karijesa.

Pravilna ishrana
Pravilno i dobro razvijeni organizam daje najbolju zaštitu svim tkivima u usnoj duplji. Dobro mineralizovani zubi predstavljaju mnogo bolju osnovu za očuvanje njihovog zdravlja pa je samim tim i prevencija karijesa umnogome olakšana.

Pod pravilnom ishranom se, pored unošenja odgovarajućih količina minerala i vitamina, podrazumijeva i pravilna dijeta tj. ishrana djece ne bi trebala da se bazira na ugljenim hidratima.

Foto: mirror.co.uk

Dodatne mjere prevencije
Pod dodatnim merama podrazumijevaju se sve one mere koje se sprovode sa ciljem da se spriječi neko specifično oboljenje. U ovom slučaju to bi bili: karijes, ortodontske anomalije i oboljenja mekih tkiva i parodoncijuma.

Osim ovih mjera prevencije, odnosno sprječavanja nastanka bolesti, ovde spadaju i mjere sanacije, odnosno liječenja, već postojećih oboljenja i anomalija sa ciljem prevencije nastanka drugih ili napredovanja postojećih oboljenja.

Zalivanje fisura
Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan način prevencije karijesa na bočnim zubima. Preporuka je da se ova preventivna mjera radi u uzrastu od 6 godina, i to neposredno nakon nicanja prvih stalnih molara kao i nakon nicanja ostalih bočnih zuba.

Foto: dentalvortex.rs

Veoma je važno ovo odraditi neposredno nakon nicanja, kako bi se mogućnost stvaranja karijesa smanjila na najmanju moguću mjeru. Sama procedura nije mnogo zahtjevna i traje svega 15-ak minuta. Zub se prvo pripremi.

Ovo podrazumijeva uklanjanje mekih naslaga posebnom vrstom paste i nagrizanje grizne površine zuba kiselinom (čime se omogućava vezivanje zalivača za zub). Nakom toga se, na tako pripremljen zub, nanosi zalivač koji se vezuje posebnom lampom. Sam zalivač, nakon postavljanja na zub, u malim količinama ispušta fluor koji sprječava nastanak karijesa.

Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan i jednostavan način prevencije karijesa. Čuvanje stalnih molara od karijesa ima veliki značaj jer rani gubitak ovih zuba (kao posljedica komplikacija nastalih od karijesa) dovodi do nastanka ortodonstskih anomalija.

Foto: bodent.rs/

Naglašavam da jednom zaliveni zubi nisu otporni na karijes do kraja života. Vremenom se zalivač skida sa zuba te ga je zbog toga potrebno sa vremena na vrijeme mijenjati (jednom u nekoliko godina). Takođe naglašavam da zaliveni zubi nisu 100% otporni na karijes tj. i pored toga što su zaliveni, ove zube treba i dalje svakodnevno prati.

Prevencija ortodontskih anomalija
Prevencijom i liječenjem nastalih ortodontskih anomalija bavi se prije svega ortodoncija. Iako su neke ortodontske anomalije genetski predisponirane (predodređene), veliki broj anomalija javlja se usljed ranog gubitka zuba i loših navika djeteta. Upravo zbog treba preduzeti mjere kojima će se spriječiti njihov nastanak.

Foto: stomatolog-beograd.rs

Fluor
Fluor je hemijski elemnt koji, u malim količinama, sprječava nastanak karijesa. Ovu ulogu fluor ostvaruje tako što se ugrađuje u gleđ zuba. Tako stvorena gleđ mnogo je otpornija na karijes od “obične” gleđi. Pri unošenju fluora najvažnije je da se on uzima u tačno određenim (malim) količinama. Preveliko unošenje dovodi do neželjenih efekata i trovanja organizma.

Prema najnovijoj preporuci Evropske akdemije dječijih stomatologa, unos fluora vrši se lokalnom aplikacijom fluora. Ovo se postiže redovnim pranjem zuba pastama koje sadrže odgovarajuću količinu ovog zaštitnog elementa. Preporuka je da se samo djeci, koja su visoko rizična za nastanak karijesa, daju tablete fluora, kao dodatna prevencija od nastanka kvara zuba.

Izvor: Moj stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -